Šef vatrogasaca: Imamo novi problem koji nam se događa tijekom gašenja požara

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GLAVNI vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u Dnevniku HTV-a potvrdio da je požar kod Grebaštice lokaliziran, ali je dodao kako je na dežurstvu 37 vatrogasaca. Plan je da vatrogasci ostanu na terenu sve do večernjih sata kada će se možda požar proglasiti ugašenim. "On će se i dalje nadzirati i tijekom noći, samo ćemo smanjiti broj snaga", najavio je. 

Naglasio je kako je očevid u tijeku, ali da je još prerano govoriti o rezultatima i da policija radi na tome. "Vjerujem da će policija vrlo brzo otkriti počinitelja ili uzrok požara", poručio je. Tvrdi kako ovaj požar treba promatrati kao veliko upozorenje. 

"Imamo novi problem koji nam se događa"

"Da se moramo ponašati vrlo oprezno, poduzimati preventivne mjere, ne paliti vatru na otvorenome, nikakav žar odlagati. Sve ono što može dovesti do bilo kakve pojave požara i mala iskra, moraju se spriječiti u početku da ne dozvolimo požar, jer vidjeli smo silinu požara kakav je bio ove godine", naveo je.

Istaknuo je da je veliki problem kada dođe do stradanja poljoprivrednih kultura i imovina građana. "Pođimo od sebe i od svoje kuće, očistimo, prijavimo komunalnim redarima. Imamo i novi problem koji nam se događa, tijekom intervencije tamo je veliki broj turista, građana, upozoravamo: nemojte ići blizu intervencije da se ne dogodi neko zlo. Bilo je ozlijeđenih 5 vatrogasaca, dva ili tri građana", ponovio je.

Potvrdio je da su svi kanaderi spremni za protupožarnu sezonu. "Imamo spremnih svih pet kanadera koje smo i vidjeli u ovom požaru, gasili su požar, izmjenjivali su se. Nije bilo većih problema ove godine i nadam se da će se to tako i nastaviti. Od idućeg tjedna uvodimo i besposadne letjelice, uvodimo svakodnevna izviđanja", napomenuo je.

"Treba manje koristiti gorive materije"

Smatra da je potrebno pojačati mjere zaštita od požara. "Nadzore, posebno mjere na poljoprivrednom zemljištu, iz Zakona o zaštiti od požara treba u potpunosti provoditi mjere za zaštitu od požara, to je ono što je vrlo bitno i u kućama, tvrtkama i na terenu", uvjeren je.

Ukazao je i na važnost preventive, odnosno da svaki građanin treba povesti računa o svojoj kući jer tako se smanjuje mogućnost zapaljenja kuće. "U sustavu građevinarstva ne treba koristiti gorive materije, idemo u tim mjerama poduzeti jedan stupanj više, a onda ćemo olakšati posao vatrogascima i te mjere će doprinijeti smanjenju požara", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.