Šefica DORH-a pozvala čelnicu sindikata koji štrajka na hitan sastanak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek uputila je poziv na sastanak predsjednici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Ivi Šušković radi razmatranja pitanja vezanih za nužne poslove tijekom štrajka s obzirom na nadležnosti državnih odvjetništava.

Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je kako je poziv na sastanak, koji bi se trebao održati danas u 14 sati, upućen u povodu dopisa predsjednice SDLSN-a prošlog petka da se definiraju i usuglase nužni poslovi te mogućnost održavanja sastanka s tim ciljem.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić zakazao je za danas u podne sastanak s predsjednicima županijskih i visokih sudova na kojem će se raspravljati o radu sudova za vrijeme štrajka pravosudnih djelatnika.

Najviši sud je izvijestio da će o zaključcima donesenim na sastanku javnost biti pravodobno izviještena.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na vladinoj je sjednici prošlog četvrtka naveo da će se službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, dok su u štrajku, za cijelo razdoblje uplaćivati obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja.

Dvjestotinjak pravosudnih djelatnika koji štrajkaju u četvrtak je u povorci i uz zviždanje prošlo pored zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka o umanjenju njihovih plaća i dodataka za vrijeme štrajka.

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković najavila je da se štrajk nastavlja i po cijenu neplaćanja dana provedenih u štrajku jer se sindikalno članstvo gotovo stopostotno izjasnilo da odbija vladinu ponudu da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.