Von der Leyen u parlamentu EU napala Rusiju

Foto: EPA

HRANA je postala dio ruskog "arsenala terora", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U obraćanju Europskom parlamentu u Strasbourgu Von der Leyen je naglasila hitnu potrebu ponovnog osposobljavanja ukrajinskih crnomorskih luka kao izlaza iz nadolazeće globalne krize s hranom.

"Ovo je hladna, bešćutna i proračunata Putinova opsada nekih od najranjivijih zemalja i ljudi na svijetu. I stoga je sada, poštovani članovi Parlamenta, hrana postala dio Kremljevog arsenala terora i mi to ne možemo tolerirati", rekla je Von der Leyen zastupnicima EU.

 

"Sankcije EU protiv Rusije ne dotiču osnovne prehrambene proizvode", naglasila je šefica komisije EU. "One ne utječu na trgovinu žitom ili drugom hranom između Rusije i trećih zemalja. A lučki embargo posebno ima potpuno izuzeće za poljoprivrednu robu", dodala je, ističući potrebu da se suprotstavi "ruskim dezinformacijama o prehrambenoj krizi".

Von der Leyen je zahvalila Ujedinjenim narodima na "njihovim naporima da pomognu ponovnom osposobljavanju ukrajinskih crnomorskih luka", ponovivši da se "većina ukrajinskih žitarica može izvoziti samo tim rutama".

"Očekuje se da će EU pokazati istu solidarnost koju je pokazala Ukrajini kada je riječ o rješavanju prehrambene krize u svijetu", dodala je.