Šefica Kraša: Grad Zagreb je privilegiran u odnosu na druge dobavljače

Foto: Hina

PROKURISTICA Kraša i predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković izjavila je kako je sporazumom potpisanim između Grada Zagreba i Tiska, odnosno Agrokora, "stvorena jedna nesigurnost za sve dobavljače jer je jedan od vjerovnika, a to je Grad Zagreb, stavljen u povoljniji položaj".

Privremeno vjerovničko vijeće danas je s tri glasa za i dva protiv prihvatilo odluku oko plaćanja duga Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. Financijski vjerovnici glasali su za takvu odluku, a predstavnici malih i velikih dobavljača nisu glasovali za odluke koje bi bile van kriterija koji su važile za sve ostale dobavljače, rekla je Vidaković u izjavi za Hinu.

"Ovakvim presedanom je stvorena jedna nesigurnost za sve dobavljače iz jednostavnog razloga što je jedan od vjerovnika, a to je Grad Zagreb stavljen u bitno povoljniji položaj i na štetu ostalih vjerovnika. Shodno tome ovih dana, odnosno u narednom razdoblju, sjest ćemo i dogovoriti koje su nam daljnje aktivnosti", istaknula je Vidaković.

Postignut sporazum

Na konferenciji za novinare u srijedu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško potvrdili su da je postignut sporazum o nastavku suradnje Grada Zagreba, Tiska i Agrokora.

Bandić je naglasio da se sporazumom osigurava očuvanje radnih mjesta zaposlenika Tiska, a istovremeno i egzistencija više od 3500 radnika i njihovih obitelji na području cijele Hrvatske, od čega 1000 sa zagrebačkog područja.

Najavio je da se ponovno u cijelosti aktivira prodajna mreža Tiska koja je zbog kompleksne situacije bila ograničena ponudom i uslugama.

Kroz 142 prodajna mjesta i 170 lokacija na kojima prodaje karte, Tisak u Zagrebu ostvaruje oko 30 posto prihoda ukupne maloprodaje i osigurava više od 1000 radnih mjesta koja, osim prodavača, uključuju i zaposlenike u distribuciji, logistici i administraciji.

Rješavanje problema poslovne suradnje

Osim toga, smanjenje broja prodajnih lokacija u Zagrebu ugrozilo bi distribuciju tiskovina, a posljedično i cjelokupnu industriju novinskih izdavača i grafičke industrije, čega je Grad Zagreb, kao društveno odgovoran, duboko svjestan, dodao je Bandić.

Podsjetio je da se problem daljnje poslovne suradnje Zagreba, Tiska i Agrokora počeo rješavati nakon sastanka kod premijera Andreja Plenkovića, gdje je spomenut problem međusobnih potraživanja, a nakon toga je dogovoren sastanak Bandića s Peruškom i njegovim suradnicima.

Peruško je naglasio da taj sporazum ni na koji način ne utječe na sve dosadašnje dogovore koje su postigli s ključnim sudionicima u postizanju nagodbe o Agrokoru te da Zagrebački holding neće dobiti više tražbina nego drugi dobavljači.

"Kumulativno to će biti na razini 60-ak posto povrata ukupnih potraživanja Grada Zagreba, a bit će tu još iznos koji će se dobiti kroz nagodbu, kroz dulji vremenski period", ustvrdio je Peruško.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.