KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šefica liječničkog sindikata: Mladi neodgovornim ponašanjem prenose virus starijima

LIJEČNICI su danas bili na sastanku s ministrom Vilijem Berošem u Ministarstvu zdravstva. Traže uvođenje strožih mjera. 

Liječnica Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, ispričala je detalje sastanka za RTL.

"Na sastanku nije ništa konkretnije dogovoreno, sve udruge iznijele su svoje konkretne prijedloge, ministar je rekao da će sastaviti zapisnik i naše prijedloge prenijeti Stožeru. Mi smo tražili da se pooštre mjere koje je donio Stožer jer ove očigledno nisu doprinijele očekivanom smanjenju broja zaraženih. A ako ove mjere procijenimo dobrima, onda treba pooštriti kontrole provođenja tih mjera te maksimalno smanjiti sva okupljanja na kojima se nekontrolirano širi virus", ističe Čulinović Čaić.

Online nastava za srednje škole

Također, otkrila je kako su predložili da se nastava u srednjim školama i fakultetima privremeno provodi online.

"Znamo da, iako 10 posto mlađe populacije se zarazi, a ostatak zaraženih je među radno aktivnom populacijom, pokazalo se da mladi neodgovornim ponašanjem prenose virus starijima. Svi mi možemo bez kafića dva-tri tjedna koliko je potrebno", poručila je.

"Prognoze su nezahvalne, ako gledamo kako raste broj novozaraženih, bojim se da će brojke biti i puno veće. Ne bih rekla da je sustav krahirao, ali je pred pucanjem. To ovisi u kojem području se radi, neke bolnice doslovno grcaju."

"Bili smo u situaciji da smo imali dva slobodna respiratora, a trebalo ga je četvero pacijenta"

Opisala je situaciji u bolnici u Čakovcu, u kojoj radi.

"U mojoj bolnici nije dobra situacija, imamo pet ljudi na respiratoru, 50 je hospitaliziranih, otvorili smo peti odjel za covid-pacijente, prije dva dana bili smo u situaciji da smo imali dva slobodna respiratora, a četiri pacijenta ga je trebalo."

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.