Šefica sindikata medicinskih sestara: Beroš bi samo razgovarao, spremni smo na štrajk

Screenshot: Dnevnik Nove TV

MEDICINSKE sestre i tehničari, laboranti, kuhari i spremačice danas su prosvjedovali ispred bolnica zbog nezadovoljstva malim plaćama i velikim brojem prekovremenih sati. Također, nisu zadovoljni ni kroničnim manjkom kadra, što im donosi sve više i više posla.

Brankica Grgurić, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, poručuje da oni više ne mogu čekati. 

"Bili smo strpljivi svih ovih godina i desetljeća. Na kraju krajeva bila je prilika da se uredba donese kako i treba, što je i sindikat tražio i koje koeficijente mi trebamo dobiti. I treba biti jasan neće oni nama dati, oni trebaju platiti naš rad, naše školovanje i posao koji svakodnevno obavljamo", kazala je Grgurić za Dnevnik Nove TV.

"Naš ministar bi stalno razgovarao i razgovarao"

Sindikalistica ističe da uredba nema veze s kolektivnim pregovaranjem. Kolektivno pregovaranje je proces koji je počeo i koji traje sa zakašnjenjem. Uredba je jednostrani akt vlade. Grgurić je upitana je li njihov zahtjev i dalje sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Mi stalno razgovaramo s ministrom, naš ministar bi stalno razgovarao i razgovarao. Hvala, ministre! Kako on kaže, hvala na pitanju. Na zadnjem razgovoru on je rekao da nema što dodati, uredba je tu takva kakva jest i on je time završio razgovore. Mi stalno razgovaramo, a rezultata nema.

Stalno se nešto dopisuje, a medicinske sestre su uvijek izostavljene. Premijer je jasno rekao da svi nešto traže, mi ne tražimo ništa! Mi trebamo imati plaće za naše radno mjesto, jer nama nitko ništa ne daje i nama ne treba dati, nama treba platiti našu školu i rad i one propise što koje su oni propisali, a mi ih ne možemo u praksi primijeniti", odgovorila je.

Grgurić kaže da imaju podršku liječnika. "Je li ona javna, tajna, individualna, parcijalna o tome neka liječnici sami kažu koliku nam daju podršku", komentirala je.

"Apsolutno smo spremni za štrajk"

Novinarka je pitala Grgurić trebaju li se pacijenti pribojavati štrajka medicinskih sestara i tehničara.

"Pacijenti se trebaju stalno pribojavati, usluge koja se obećava nema dovoljno, usluga je uvijek upitna, za vrijeme prosvjeda nitko neće biti uskraćen, ali sve ima svoje vrijeme.

Ljudi, dosta je ovoga, ovo su robovlasnički ugovori, ovo sve ide na robovlasnički sustav, budi rob, radi i šuti. Apsolutno smo spremni za štrajk", rekla je sindikalistica tijekom gostovanja na Dnevniku Nove TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.