Šefica sindikata učitelja: Hoće li nam rad s učenicima u samoizolaciji biti plaćen?

Screenshot: HRT

NASTAVA danas počinje za oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, uz nešto blaže epidemiološke mjere te nekoliko novosti u obrazovnom sustavu. 

O tome što možemo očekivati u ovoj školskoj godini, u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog govorili su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

"Hoće li rad s učenicima u samoizolaciji biti plaćen?"

Nastava počinje u razredima, a ovo je treća pandemijska godina.  

Jedna od stvari koja brine profesore u srednjim školama je, kako je istaknula predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić, hoće li im rad s učenicima u samoizolaciji biti plaćen.

Ove godine nastavnici učeniku u samoizolaciji moraju svaki dan slati zadatke i opisno ih vrednovati, istaknula je u emisiji, no kaže da nije jasno hoće li to biti plaćeno.

Prošle godine to su, kaže, radili na volonterskoj osnovi s učenicima koji su u samoizolaciji i izolaciji.

"Sada se uvodi kao mjera koja je obvezna... U tim mjerama jasno piše da su nastavnici obvezni raditi s učenicima koji su u samoizolaciji i izolaciji i vulnerabilnim skupinama. Što nije sporno, jer mi taj moment imamo riješen. To je bila svojevrsna podrška učenicima u radu kod kuće i to su nastavnici rado radili. Međutim, sada jasno piše da se svaki dan takvom učeniku šalju zadaci i da mu se to vrednuje formativno, to znači opisno, riječima. Da mi svaki dan roditeljima i njemu kao nekakav naputak stavljamo objašnjenja. To vam je nastavni sat. I sada imamo situaciju da Ministarstvo nije jasno reklo da će taj rad platiti. Doduše, nije reklo ni da neće", rekla je Lovrić.

"Taj rad je, naravno plaćen", odgovorio je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dodavši kako će ove situacije razmatrati ako one prelaze poslove koji su inače u obvezi i tjednim zaduženjima učitelja.

"Ključno je da svi idu u školu, da se ne kreće s nastavom na daljinu"

"Ove godine prevladava želja za ulaskom u školu i školske klupe nad žalom za prohujalim ljetom", našalio se Paljak.

Smatra da je ključna poruka da svi idu u školu i da se ne kreće s nastavom na daljinu. Paljak je rekao i da kreću optimistično, a iskustva od prošle godine dobro su došla. Želi da se u školama ostane što je dulje moguće. 

Osvrnuo se i na nošenje maski. Rekavši da bismo ih najradije svi skinuli, objasnio je da one omogućavaju da ne idu čitavi razredi u samoizolaciju.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji je istaknula da su mjere slične prošlogodišnjima, no malo su olakšane da se može odvijati dopunska nastava, ali i sportske aktivnosti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.