Šefica Sindikata zdravstva: Nemam pojma o kaznenoj prijavi protiv mene

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

PREDSJEDNICA Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić rekla je da nema saznanja o kaznenoj prijavi koju je protiv nje podnijela policija i koja ju tereti da je otuđila 8100 eura sindikalnog novca, dodavši da je o prijavi doznala od novinara. Istaknula je da policija nije spomenula njezino ime i da nitko u vezi s prijavom s njom nije kontaktirao.

"Možda ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić, koji je moje ime plasirao u javnost, zna nešto o toj prijavi", rekla je, a na pitanje može li pretpostaviti na što se odnosi kaznena prijava odgovorila je: "Na ništa."

Istaknula je da podružnicu SZH-a vodi ovlašteni privatni računovodstveni servis, s kojim također nitko nije kontaktirao, te da je ona zdravstveni djelatnik i ne razumije se u financije. Ocijenila je kako zakon kaže da je zabranjen nadzor nad radom sindikata te da nijedan poslodavac dosad nije vršio nadzor nad radom sindikata.

Čahut Jurišić: Žele me diskreditirati kao svjedokinju u sudskom postupku u vezi s KBC-om

Čahut Jurišić tvrdi kako je njezino ime plasirano da bi ju se diskreditiralo kao svjedokinju u sudskom postupku, u kojemu je zatražena privremena mjera vraćanja na posao jedne liječnice i dvije medicinske sestre, koje su, smatra, neopravdano dobile otkaz u riječkoj bolnici od ravnatelja Alena Ružića, pod palicom bivšeg državnog tajnika i predsjednika Upravnog vijeća bolnice Željka Plazonića.

Istaknula je da je u njihovu radu bilo mnogih nezakonitosti koje je sindikat prijavljivao i podnosio kaznene prijave. Novinarima je podijelila dokumente u vezi s jednim uređajem za riječku bolnicu za čiju je nabavu po previsokoj cijeni Plazonić okrivio ministra zdravstva, a nakon toga je sam odobrio njegovu nabavu po istoj previsokoj cijeni.

Na pitanje kako je predsjednica sindikata, a u mirovini je, odgovorila je protupitanjem - kako je Plazonić mogao biti državni tajnik i zaposlenik bolnice sa 70 godina. Rekla je i da je SZH reprezentativan u riječkoj bolnici, u kojoj ima oko 850 članova, a svi sindikati oko tri tisuće.

Primorsko-goranska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 70-godišnjakinje za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a HRT je objavio kako sve upućuje na to da je riječ o predsjednici SZH-a Čahut Jurišić. Policija je ne navodeći identitet rekla da ju se tereti da je od 24. siječnja 2017. do kraja 2021. iskoristila položaj ovlaštene osobe u zdravstvenoj ustanovi kroz mogućnost kreditiranja pri kupnji raznih proizvoda te da je oštetila udružene djelatnike za oko 8100 eura.

KBC: Na temelju pritužbi radnika pokrenuli smo postupke

Na upit jesu li prijavili sindikalisticu iz KBC-a su odgovorili da je bolnica pokrenula postupke protiv Radmile Čahut Jurišić i drugih osoba.

"Na temelju zaprimljenih pritužbi radnika KBC-a Rijeka o mogućem neovlaštenom raspolaganju novcem koji uplaćuju u Kasu uzajamne pomoći te drugog mogućeg neovlaštenog trošenja novca koji pripada zaposlenicima i sindikalnim članovima, KBC Rijeka je u cilju zaštite prava i interesa svojih radnika pokrenuo odgovarajuće postupke pred nadležnim tijelima protiv Radmile Čahut i drugih osoba", ističu iz te bolnice i dodaju da nisu ovlašteni iznositi daljnje informacije, a u tijeku su izvidi koje provode riječki ŽDO i MUP.

Također ističu kako KBC, unatoč pritiscima Čahut Jurišić na Upravu i članove UV-a, ima otvorenu suradnju sa sindikatima. Dodaju da ona nije zaposlena u bolnici jer je u mirovini od 2017. te da prema Zakonu o radu ne može biti sindikalni povjerenik u KBC-u Rijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.