Seizmolog Kuk: Bilo je naknadnih slabih potresa, to će potrajati

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DALMACIJU je večeras oko 22 sata pogodio potres od 4.6 prema Richteru. Dežurne službe javljaju da su zaprimile velik broj poziva zabrinutih građana. Potres se osjetio u Splitu, Makarskoj, Šibeniku, Hvaru, Visu, Dubrovniku, Kninu, Imotskom, Sinju te dijelovima Bosne i Hercegovine. 

 

>> VIDEO Potres od 4.6 u Dalmaciji. U Trilju sirene, došlo do odrona, stižu prve snimke

"Potres je bio u 21:57, epicentar je bio 20-ak kilometara istočno od Sinja, to je na granici Hrvatske i BiH, u blizini Buškog jezera. Magnituda potresa je iznosila 4.6 po Richteru i osjetio se na širem području. To je jak potres. Intenzitet u epicentru je VI stupnja EMS ljestvice. Takav potres može izazvati materijalne štete, doduše ne velike, ovisi o kvaliteti građevina. Prema dosadašnjim podacima, nisu zabilježene materijalne štete i mi ih ne očekujemo, makar ne izrazitije", rekao je seizmolog Krešimir Kuk za Dnevnik HTV-a.

Upitan kolike su šanse da se potres ponovi, Kuk je rekao da su već zabilježili nekoliko naknadnih potresa.

"Najjača su bila dva nešto poslije 22 sata, magnituda 2.6 i 2.3. Ova serija će trajati neko vrijeme. Kolike će biti jačine, ne možemo govoriti unaprijed. S obzirom na jačinu ovog prvog potresa, svi naknadni potresi su dosta slabiji", rekao je Kuk.

"Osjetio.Treslo se 10-ak sekundi", "Omiš....jakooo se osjetilo", "Dugi rat sve se treslo", "Potres osjetila u Solinu, užas", "Pomislili smo da je grom, a onda je zatreslo", "Dobro je zatreslo", neka su od svjedočanstava građana s tog područja.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.