Seksualno uznemiravanje česta pojava, većina žena ga ne prijavljuje, pokazalo istraživanje

Foto: 123rf

PITANJE seksualnog uznemiravanja žena postalo je predmetom široke rasprave nakon posljednjih skandala koji potresaju svijet poznatih.

Uz sve veći broj žena koje su odlučile podijeliti svoja iskustva o toj temi, veliki je uspjeh zabilježila i kampanja društvenih medija #MeToo, a rasprave su se odnosile na to kako žene reagiraju na seksualno uznemiravanje.

Istraživanje stajališta o seksualnom uznemiravanju pokazalo je da postoji širok konsenzus u zapadnim i sjevernim europskim zemljama, ali i neke iznenađujuće razlike.

Tvrtka YouGov objavila je jučer rezultate istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 8490 ispitanika iz Britanije, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Norveške i Švedske.

Suprotstavile bi se, ali ne bi prijavile

Radi se o istraživanju u kojem su žene odgovarale kako bi reagirale na 12 situacija koje bi se potencijalno mogle shvatiti kao seksualno uznemiravanje.

U četiri situacije, koje se najčešće smatraju seksualnim uznemiravanjem, žene su odgovorile da bi se suprotstavile muškarcima koji ih napadaju. Ponašanje koje se svagdje smatra neprihvatljivim je kada muškarci pokazuju svoje genitalije, traže seksualne usluge od žena, dodiruju žensku stražnjicu ili pokušavaju fotografirati ispod ženske suknje.


Unatoč tome što se nabrojani oblici seksualnog uznemiravanja smatraju ozbiljnim prijestupima, tek manji broj žena bi takvo uznemiravanje prijavio. Samo petina žena prijavila bi osobu koja ih seksualno uznemirava policiji.

Najčešći odgovor žena na pitanje što bi učinile da ih neki muškarac seksualno uznemirava bio je da bi se povjerile prijateljima ili obitelji.

Mlađe žene češće na meti muškaraca

Istraživanje je pokazalo i da su žene mlađe životne dobi češće žrtve seksualnog uznemiravanja na javnim mjestima. S druge strane, žene starije životne dobi često imaju drugačiju percepciju o tome što je seksualno uznemiravanje i samim tim ga rjeđe prijavljuju.

Tako je, primjerice, sa zviždanjem muškaraca za ženom. 64 posto djevojaka od 18 do 24 godine starosti smatra to seksualnim uznemiravanjem.

Taj postotak rapidno pada u poznijim godinama pa tek 15 posto žena starijih od 55 godina zvižduke muškaraca smatra seksualnim uznemiravanjem.

Slično je i s namigivanjem, dodirivanjem stražnjice ili komentiranjem ženinog izgleda.

Polovica mlađih žena kazala je kako je seksualno uznemiravana

Čak 52 posto djevojaka u rasponu od 18 do 24 godina starosti u istraživanju je odgovorila kako je bila seksualno uznemiravana na javnom mjestu tijekom posljednjih pet godina.


Ulice, kafići i klubovi, mjesta su na kojima najčešće dolazi do seksualnog uznemiravanja i to u šest od deset slučajeva. Trećina djevojaka odgovorila je kako je bila seksualno uznemiravana na javnim događanjima poput koncerata ili sportskih utakmica, u sredstvima javnog prijevoza ili na radnom mjestu.

Većina njih, čak 90 posto, seksualno uznemiravanje nikad nije prijavila policiji.

Razlike u stajalištima između muškaraca i žena

Istraživanje je pokazalo razlike u stajalištima između muškaraca i žena te od zemlje do zemlje.

Primjerice, buljenje u ženine grudi izazvalo je različite reakcije. U Njemačkoj 73 posto muškaraca i 58 posto žena to nije smatralo seksualnim uznemiravanjem dok je 57 posto Britanki to smatralo neprihvatljivim.

Muško pričanje viceva sa seksualnom tematikom u Finskoj se prema ocjeni oba spola u 67 posto slučajeva smatralo uznemiravanjem, a u Francuskoj u 53 posto slučajeva. U Norveškoj je to mišljenje dijelilo 47 posto ispitanika, u Švedskoj 38 posto, a tek je 17 posto Danaca to smatralo neprimjerenim.

Istraživanje u suprotnosti s predrasudama o nacijama

Istraživanje je bilo u suprotnosti s nekim predrasudama o nacijama.

Francuzi, koje se doživljava kao naciju sklonu koketiranju, bili su stroži prema nekim pitanjima od skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.