Šelebaj Sellier dužan državi više od 6,5 milijuna kuna poreza

KONTROVERZNI poduzetnik Vladimir Šelebaj Sellier odlukom Ministarstva financija, iz siječnja ove godine, dužan je državi više od 6,5 milijuna kuna jer je utvrđeno da je tijekom tri godine i to 2005., 2006. i 2007. godine kada je bio na čelu tvrtke Core Media na lažan način prikazivao financije tvrtke te na taj način oštetio državu.

> Sutlić: Protiv Dijane Čuljak Šelebaj nema vjerodostojnih dokumenata

> Isplivao dokument koji dokazuje sukob interesa Dijane Čuljak Šelebaj

> Uskok istražuje "pariški album sa sličicama" i vezu s korupcijom na HTV-u

> "Dijana Čuljak Šelebaj tajno radi za Novu TV"

Index posjeduje dokumentaciju Ministarstva financija, kao i žalbu koja je odbijena u drugostupanjskom postupku, a iz koje je vidljiv višemilijunski porezni dug. Šelebaj Sellieru, koji je poznat kao suprug voditeljice HRT-a Dijane Čuljak Šelebaj te po aferi sukoba interesa na HTV-u, ostalo je tek pravo žalbe na Upravnom sudu, no žalba u ovom slučaju ne odgađa rješenje.

Fiktivna suradnja

Tvrtka Core Media je još od ranije pod nadzorom hrvatskih istražnih organa. Navodno je upravo porezni nadzor nad tvrtkom pokrenut inicijativom od strane Državnog odvjetništva koje je ispitivalo mogući sukob interesa. Višemjesečno češljanje ureda dovelo je i do istrage poreznika, a koja je pokazala da je Core Media fiktivno surađivala s niz tvrtki.

Riječ je o poslovanju s tvrtkama Meditor Projekt d.o.o., Medaktor d.o.o., Siesta d.o.o. te Smart media. Istraga poreznika iz Ministarstva financija pokazala je da se isplatama, od kojih su neke bila teške i više stotina tisuća kuna, ne može utvrditi jesu li usluge ili roba isporučene drugoj strani.

Štoviše, porezni istražitelji nisu mogli uopće ući u trag većine tih tvrtki s kojima je "poslovao" Šelebaj pa tako u sudskim spisama stoji kako na adresama koje su navedene kao sjedište tih tvrtki ne postoji nitko, a službena pošta uporno se vraćala s tih adresa.

Nema adrese, nema zaposlenih, nema računa

Financijske transakcije vezane su uz nekada popularne televizijske emisije koje su se prikazivale na Novoj TV kao što su "U sridu", "Jedan na jedan", "Zauvijek susjedi" te poznati serijal "Istraga" koju je vodio Robert Valdec, a na HTV-u je išla "Ništa osobno". Šelebaj je navodno angažirao sporne tvrtke za poslove organizacije, prijevoza gostiju kao i za odabir lokacije te im isplaćivao novac za usluge.

No, tih računa nema, odnosno nisu valjani. Nema ni tih tvrtki, a Šelebaj je na sudu u jednom trenutku e-mail korespondenciju s jednim od vlasnika navedenih tvrtki pokušao ubaciti kao dokaz da je zaista usluga isporučena.

Primjerice tako je jednoj tvrtki isplaćeno za rujan 2007. godine 362 tisuće kuna i to za usluge koprodukcije u serijalu "Zauvijek susjedi". U rujnu 2007. godine ta tvrtka bila je "angažirana" za pronalaženje, angažman, iznajmljivanje glumaca i televizijske ekipe te za posredovanje. Zanimljivo je naglasiti da se dosta poslovalo s tvrtkom Smart Media koja uopće nema zaposlenih.

Pranje novca?

Iz spisa Ministarstva financija može se zaključiti da je Šelebaj zapravo izvlačio novac iz tvrtke bez valjanih računa, a što se se može okarakterizirati i kao "pranje novca".

Svojedobno je u medijima objavljen tajni ugovor u kojemu stoji da je Dijana Čuljak Šelebaj suvlasnica Core Medije koja je radila za Novu TV pa se govorilo i o sukobu interesa. Tadašnji ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić prošle godine izjavio je da nema vjerodostojnih dokumenata koji bi potvrdili sumnje u sukob interesa. No, unatoč Sutlićevoj nezainteresiranosti za te slučajeve, istraga Državnog odvjetništva nikada nije prestala. Tako je prije nekoliko mjeseci jedan trag istrage okončan nakon što je dokazan višemilijunski porezni dug.

Šelebaj bez komentara

Prema našim informacijama policija je prije nekoliko tjedana ponovno češljala poslovne knjige Šelebaj Selliera, no za sada nije poznato o čemu je riječ. Šelebaj je trenutno  angažiran kao prvi čovjek Mediteranske plovidbe i to od studenog prošle godine. Poznat je i po tome što je ušao u Upravu Peveca izabran od vjerovnika, no ta epizoda trajala je vrlo kratko.  Oko ovog slučaja nije bio previše raspoložen za izjave.

"Nemam komentara. Predao sam žalbu na Upravni sud", bilo je sve što je rekao za Index potvrđujući rješenje Ministarstva financija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.