Seljaci postigli kompromis oko cijene pšenice - 1.10 kuna po kilogramu?

PREDSTAVNICI najvećih seljačkih udruga, Mato Mlinarić i Željko Mavrović, dogovorili su sa nekim otkupljivačima povećanje otkupne cijene pšenice koja bi trebala iznositi 1 kunu i 10 lipa po kilogramu, neslužbeno doznaje portal Seljaci.org.

Početna cijena će biti 95 lipa koliko bi trebali izdvojiti otkupljivači, a 15 lipa po kilogramu će dati država. Uz to, ostaje poticaj od 2.250 kuna po hektaru pšenice koji bi trebali biti isplaćeni u dvije rate. Prva od 60 posto u rujnu, a ostatak do kraja godine, navodi portal. Za ovo je rješenje lobirao ministar poljoprivrede Petar Čobanković, dodaju.

Podsjetimo, nakon prosvjeda održanog početkom lipnja u Zagrebu, kada su mljekari i ratari izveli traktorski desant na Vukovarsku ulicu gdje je smješteno Ministarstvo poljoprivrede, kompromis oko otkupne cijene mlijeka postignut je u dva dana, pa je prosvjed obustavljen. No, pregovori s ratarima potrajali su do danas, a u međuvremenu se, nakon ostavke premijera ive Sanadera promijenio i ministar poljoprivrede. Vlada je još sredinom srpnja inzistirala na otkupnoj cijeni pšenice od 75 lipa po kilogramu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.