Epizodu u kojoj putopisac Zagorku hvata za grudi HRT platio 220.120 kuna

Screenshot: HRT

Serijal putopisca Borisa Veličana koji se nedavno počeo emitirati na HRT-u ta je javna televizija platila ukupno 880.481,64 kune, odnosno 116.860 eura, ili 220.120,41 kunu po epizodi. Već je prva epizoda, koja nosi naslov Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje, a premijerno emitirana prošlog tjedna, izazvala zgražanje javnosti nakon što je Veličan u njoj kip poznate književnice Marije Jurić Zagorke uhvatio za grudi.

"Ovo je Marija Jurić Zagorka, slavna hrvatska novinarka, spisateljica i borkinja za ženska prava, aktivistica", započeo je Veličan svoje izlaganje navodeći još nekoliko zanimljivosti o Zagorki. "No ono što je najzanimljivije za nas ovdje jest jedno vjerovanje. Ovdje u Hrvatskoj vjerujemo da diranje njenih grudi ispunjava želje. Tako da sve što trebate napraviti jest uhvatiti grudi, zatvoriti oči, poželjeti nešto i to će se ostvariti. Ja ću vam pokazati", opisao je Veličan.

Potom je odlučio pokazati turistima kako bi to u praksi trebalo izgledati te je uhvatio kip za grudi i zatvorio oči. Nakon toga su turisti redom odlazili do kipa i činili isto. Uslijedile su brojne reakcije javnih osoba i udruga, a oglasila se i Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske koja je Veličanov istup ocijenila "uvredljivim za našu struku".

U izvješću HRT-a o provedbi članka 11. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. stoji da je HRT novac za emisiju Turistički vodič isplatio tvrtki Sekvenca d.o.o. u vlasništvu redatelja Jure Pavlovića.