Silovatelju curice (6) smanjili kaznu jer je branitelj. Pročitajte objašnjenje suda

Foto: Filip Kos/Pixsell

VISOKI kazneni sud Republike Hrvatske u Vijeću za mladež, sastavljenom od sutkinja Sanje Katušić-Jergović, predsjednice Vijeća te Ljiljane Stipišić i Sande Janković, spustio je kaznu s 14 na 11 godina zatvora silovatelju tada šestogodišnje djevojčice s područja Dubrovnika s nevjerojatnim objašnjenjem - bio je sudionik Domovinskog rata.

Županijski sud u Dubrovniku je u travnju ove godine na 14 godina zatvora nepravomoćno osudio 48-godišnjeg muškarca zbog spolnog zlostavljanja osmogodišnje pokćerke. Visoki kazneni sud je nakon žalbe njegove odvjetnice preinačio presudu i smanjio je na 11 godina zatvora. Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi obiteljske kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge pa je tako počinio kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom i zloporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku.

Sud: Optuženik je u pravu jer mu nije uzeta olakotna okolnost da je bio u ratu

"Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora  3 (tri) do (15) petnaest godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu", stoji u obrazloženju presude koja je objavljena na stranicama Visokog kaznenog suda.

Index je kontaktirao sutkinju Sanju Katušić-Jergović, predsjednicu Vijeća za mladež Visokog kaznenog suda koja je predsjedala Vijećem kada je donijelo ovakvu presudu. Zanimalo nas je zašto je silovatelju tada šestogodišnje djevojčice kao olakotna okolnost uzeta u obzir činjenica da je bio branitelj.

Sutkinja: Nismo ovlašteni sami komentirati svoje odluke

"Nismo ovlašteni sami komentirati svoje odluke, što smo imali reći, rekli smo u presudi", rekla nam je kratko sutkinja Sanja Katušić-Jergović te nas uputila na glasnogovornika suda.

Sud: To što je branitelj je nesumnjivo pozitivna okolnost

"Prijašnji život bilo kojeg optuženika u kaznenom postupku mora se kod osuđujuće presude ocijeniti ili olakotnim ili otegotnim. U tom kontekstu, podatak o svojevremenom sudjelovanju optuženika u obrani Republike Hrvatske je nesumnjivo pozitivna okolnost iz njegova prijašnjeg života. Sudovi su dužni sve olakotne i otegotne okolnosti navesti u odluci, a kvaliteta i značaj tih okolnosti su druga stvar. Sudjelovanje u Domovinskom ratu je upravo zbog prethodno navedenih razloga spomenuta u odluci Visokog kaznenog suda. Međutim, to nije odlučujuća okolnost zbog koje je došlo do preinake prvostupanjske presude u odluci o kazni niti bi sama ta okolnost dovela do snižavanja kazne (što je uostalom i vidljivo u obrazloženju odluke Visokog kaznenog suda). 

U ovom predmetu odlučujuće za preinaku prvostupanjske presude u odluci o kazni je bilo neprihvatljivo dvostruko vrednovanje okolnosti koje čine obilježja težeg kaznenog djela (za koje je optuženik i osuđen). Okolnosti da je optuženik djetetu nanosio fizičku i psihičku bol (i time narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta) te da je dijete- njegova pastorka s njim živjela u zajedničkom kućanstvu su okolnosti koje predstavljaju obilježje težeg oblika kaznenog djela. To znači da te okolnosti određuju da je riječ o težem kaznenom djelu za koje je i propisana teža sankcija i za koje je i osuđen optuženik. Ovo iz razloga jer prema zakonu postoje i druga kazna djela u kojima je riječ o spolnoj zlouporabi djeteta mlađeg od petnaest godina, a za koja je propisana manje teška kazna. Sudovi ne smiju okolnosti koje čine neko djelo težim ili lakšim (prema zakonskim stupnjevima) dvostruko vrednovati, kroz kaznu za teže djelo i kroz ocjenu otegotnih okolnosti", stoji u odgovoru koji je Index dobio od Ivane Bilušić, zamjenice glasnogovornika Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske. 

Jadranka Sloković: U kakvoj je korelaciji silovanje djeteta sa statusom branitelja?

Odvjetnica Jadranka Sloković za Index je komentirala ovakvu presudu, kojom je zgrožena.

"Primjernom olakotnih i otegotnih okolnosti individualizira se kazna za neko djelo, nema kataloga koliko što vrijedi, to je slobodna sudačka ocjena. Međutim nije mi jasno i smatram nedopustivim to što je činjenica da je branitelj uzeta kao olakotna okolnost. U kakvoj je korelaciji silovanje djeteta sa statusom branitelja? Smanjenje kazne za 3 godine s obzirom na tu okolnost je drastično", rekla je za Index Jadranka Sloković.

Navodi kako je od Domovinskog rata prošlo 30 godina.

"Da je sud tako 1975. godine nekom silovatelju djeteta smanjio kaznu pozivom na sudjelovanje u partizanima, pa to bi bio skandal. Te neke okolnosti se moraju staviti i u vremensku korelaciju. Sud ima pravo procjenjivati i određivati kaznu u propisanom rasponu, no treba imati razloge, a to nije obrazloženo, ovo je neprihvatljivo. Smatram da je to uvredljivo i za branitelje, koji se nisu borili da bi im se kod kaznenih djela silovanja uzimalo to kao olakotna okolnost. Oni su se borili za nešto sasvim drugo. Nevjerojatno je da to može imati takav značaj kao olakotna okolnost", rekla je Sloković za Index.

Ministar Medved: Ovdje je potrebna najoštrija moguća osuda

Razgovarali smo i s ministrom branitelja Tomom Medvedom, koji je također osudio ovakvu presudu.

"Kod ovakvih morbidnih kaznenih djela to što je netko branitelj se ne može dovoditi u kontekst, ovdje je potrebna najoštrija moguća osuda i ni na koji način kod takvih grozota ne treba uzimati olakotnu okolnost to što je netko branitelj", rekao je za Index ministar branitelja Tomo Medved.

Buljan Flander: Seksualno zlostavljana djeca imaju suicidalne misli 4 do 13 puta više

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih, koja se cijeli život bavi terapijom seksualno zlostavljane djece, za Index je pojasnila kakve posljedice na dijete ostavlja takav gnjusan čin.

"Ne ulazeći u konkretan slučaj, mogu reći kako zlostavljanje nije problem koji će proći s odrastanjem. Mnoga djeca svoje traume i posljedice i boli nose i u odraslu dob, sve to značajno djeluje na njihovo funkcioniranje i na odnose s drugim ljudima, s bliskim prijateljima, na poslu, s vlastitom djecom. Posljedice su i na socijalnom planu i na interpersonalnom planu. Kod seksualno zlostavljane djece javlja se povećana depresija, anksioznost, niže samopoštovanje, loša slika o sebi, kronične bolesti. Na planu seksualnosti ponekad se disociraju, odvoje od svog iskustva tako da imaju izgubljene dijelove vremena, neki se 'anesteziraju' alkoholom, drogom, a neki pribjegavaju i suicidalnosti", rekla je za Index prof. dr. Buljan Flander.

Navodi kako istraživanja pokazuju da su suicidalnost i suicidalne misli 4 do 13 puta češće kod žrtava seksualnog zlostavljanja od žrtava drugih trauma.

"Postavlja se pitanje možemo li naći olakotne okolnosti i u čemu za ove kratkoročne i dugoročne posljedice kod seksualno zlostavljane djece i koja je poruka djetetu ako mu sustav pokaže svojim odlukama da je zlostavljač imao bilo kakav razlog koji umanjuje njegovu odgovornost za sve ono što je učinio djetetu. Hoće li to kod djeteta pojačati osjećaj srama, obilježenosti, krivnje jer eto, počinitelj ima neke olakotne okolnosti, a dijete to ne razumije", kazala je na kraju prof. dr. Buljan Flander.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.