Simbolične kazne za mučitelje Dubrovčana iz crnogorskog logora Morinj

VIŠI sud u Podgorici na simbolične kazne je osudio šestoricu pripadnika JNA koji su početkom 90-ih godina počinili ratni zločin protiv zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora u Crnoj Gori.

U presudi stoji kako je šestorka kriva, jer su od listopada 1991. godine do kolovoza 1992. godine naređivali i vršili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima odvođenima s dubrovačkog područja, pišu crnogorski mediji.

"Politička, a ne sudska presuda"

Zlatko Tarle osuđen je na godinu i pol zatvora, Mlađan Govedarica na  2, Ivo Gojnić na 2,5, Boro Gligić na 3, Špiro Lučić na 3,5 te Ivo Menzalin, kojemu se sudilo u odsutnosti, na 4 godine zatvora. Po crnogorskom zakonu kazna za ratni zločin je od pet do 15 godina zatvora.

Osuđeni su tijekom suđenja negirali da su mučili, tukli, zlostavljali i ponižavali zarobljenike, ali sud je ocijenio kako su njihovi iskazi neosnovani te kako svjedočenja bivših logoraša "uvjerljivo dokazuju" njihovu krivnju. Goran Rodić, odvjetnik prvooptuženog Mlađena Govedarice, kazao je da je donesena odluka politička, a ne sudska. Najavio je da će se žaliti na presudu, iako je izrazio sumnju "da će se pravda moći ostvariti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.