Šimonović: Srbija može zahtijevati što hoće, ali je pitanje hoće li i uspjeti

MINISTAR pravosuđa, Ivan Šimonović kazao je da "uvijek postoji mogućnost da se izvan suda riješi svaki spor" pritom aludirajući na povlačenje tužbe i protutužbe Hrvatske i Srbije za genocid.

"Da bi se postigla izvansudska nagodba, tužitelj treba odustati od tužiteljskog zahtjeva. Ključno je pitanje pod kojim uvjetima su tužitelji spremni povući svoju tužbu i da li je tuženi spreman da ispuni te uvijete", kazao je ministar za Novosti.

Ministar kaže da otkako je preuzeo zastupanje Hrvatske pred Međunarodnim sudom prije 10 godina, uvijek je smatrao da je Hrvatskoj važniji sadržaj, a ne forma. "Hrvatskoj je, po mom osobnom mišljenju, najvažnije jasno političko određenje Srbije prema ratu u Hrvatskoj i odgovornosti Miloševića i njegovih suradnika, kažnjavanje počinitelja ratnih zločina, omogućavanje saznavanja istine o nestalima, kao i vraćanje odnesenog kulturnog blaga", kazao je. Naknada štete obiteljima žrtava koja se, također, hrvatskom tužbom traži, uvijek je imala prvenstveno simboličan karakter, a ne neku značajniju financijsku dimenziju.

Glavnu raspravu očekuje za tri godine

"Da je Srbija željela da se spor vansudski riješi, vjerojatno bi tražila produženje roka za odgovor na hrvatsku tužbu i inicirala pregovore, a ne, kao što je to učinila, podnijela protutužbu i to  gotovo tri mjeseca prije isteka roka za odgovor na hrvatsku tužbu", rekao je Šimonović.

Ministar pravosuđa očekuje, ako postupak bude išao predvidljivim tempom, glavnu raspravu za oko tri godine. "Na odnose Hrvatske i Srbije danas, ali i tijekom sljedeće tri godine utjecat će mnogo toga, pa i tužbe", kazao je.

Na pitanje što misli o zahtjevima Srbije da se Hrvatsku osudi za genocid, da obešteti žrtve, procesuira počinioce zločina, promijeni kalendar s praznicima, koji su iznijeti u protutužbi, Šimonović je kazao da "Srbija može zahtijevati što hoće, ali pitanje je kolika je vjerojatnost da s tim zahtjevom i uspije", zaključio je Šimonović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.