Šimunić: Protiv nas su se ujedinili HDZ-ovci i SDP-ovci, zaustavili su projekte

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

"VIJEĆNICI HDZ-a, SDP-a i vijećnik HNS-a su nezakonito vodili sjednicu Gradskog vijeća", rekao je za Index nezavisni gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

Naime, radilo se o sjednici koja je održana 30. prosinca, a na čijem dnevnom redu je bila točka o rebalansu za 2022. godinu. Na istoj sjednici odlučivalo se i o proračunu za 2023.

"Vijećnici od srpnja ne prihvaćaju rebalans"

"Mi kao Grad Oroslavje od srpnja pokušavamo donijeti rebalans, ali nismo uspjeli jer ga vijećnici nisu prihvaćali. Prije mjesec i pol je bio natječaj za sufinanciranje vrića od Središnjeg ureda za demografiju, mi smo prošli, ali ostali smo bez 412 tisuća kuna jer nismo donijeli rebalans. Zbog njih pate projekti Grada Oroslavja.

Na ovoj sjednici po treći put nije donesen rebalans. Protiv njega su bili vijećnici HDZ-a i SDP-a te vijećnik HNS-a. Ujedinili su se protiv nezavisnih. I naš predsjednik Gradskog vijeća Kristijan Sojč je odlučio prekinuti sjednicu", kaže.

Kasnije je Sojč na Facebooku objasnio razloge prekidanja sjednice.

"SDP je promijenio priču"

Pitamo ga kako je predsjednik Gradskog vijeća iz nezavisnih ako očito nezavisni nemaju većinu.

"E pa zato jer smo imali podršku SDP-a, koji je odjednom promijenio priču. Nismo imali koalicijski sporazum, nego samo načelni dogovor", kaže Šimunić.

Dodaje da su nakon prekida sjednice vijećnici HDZ-a, SDP-a i vijećnik HNS-a odjednom rekli da bi oni ipak podržali rebalans te da je predsjednik gradskog HDZ-a Stanko Čičko pozvao vijećnike da ostanu i da se sjednica nastavi.

"Ona se nastavila samo s vijećnicima HDZ-a, SDP-a i s vijećnikom HNS-a. Izabrali su voditelja sjednice. I izglasali sve točke, uključivo s proračunom. Pazite, voditelja sjednice? Zar takvo nešto postoji?" zapitao se Šimunić te nam dostavio i potpisan zapisnik nazočnih vijećnika.

Zapisnik by Index.hr

"Je li sjednica zakonita, nezakonita? To se ne zna. Odmah smo poslali dopis Ministarstvu pravosuđa. Obećali su riješiti sve ovaj tjedan, ali nisu. Nazvao sam ih, službenica kao da je bila spremna na moj poziv, ali čini mi se da će na kraju to ići na Upravni sud što god da Ministarstvo odluči", govori.

"Očita je suradnja HDZ-a i SDP-a"

"Mi smo vratili deset milijuna kuna duga, četiri milijuna kuna smo prenijeli u ovu godinu. Članovi HDZ-a, SDP-a i vijećnik HNS-a su se cijelu godinu dogovarali i sad napravili to što su napravili. Oni su Branko i Stanko Čičko, Vladimir Crnec, Ivan Tuđa, Emil Gredičak, Danijel Vnuk, Danko Pušćenik i Zlatko Posavec.

Ne samo da odbijaju podržati rebalans gradskog proračuna već nakon toga nezakonito vode vlastitu sjednicu! Lokalnu politiku gledam kroz ljude, ne kroz stranke, ali čini mi se da je ovdje očita jedna suradnja SDP-a i HDZ-a, ali i HNS-a. To je jedno zajedništvo dojučerašnjih ljutih neprijatelja", kaže Šimunić.

Čičak: Željeli su izazvati krizu vlasti

Kontaktirali smo predsjednika GO HDZ-a Oroslavje Stanka Čička. Komentirao je navode Šimunića.

"Ne znam je li vam rečeno da je sjednica prekinuta od strane predsjednika gradskog vijeća Kristijana Sojča, koji dolazi s nezavisne liste Viktora Šimunića, u trenutku kad je na sjednici bilo prisutno svih trinaest vijećnika.

Takva odluka protivna je članku 66., stavak 4. Poslovnika gradskog vijeća Grada Oroslavja, koji govori: 'Sjednica će se prekinuti i odložiti i u slučaju kad se za vrijeme sjednice utvrdi da nema nazočnosti većine vijećnika.'

Nezavisna lista Viktora Šimunića je unaprijed znala da će proračun biti podržan od vijećnika SDP-a, koji su to ranije javno obznanili. U želji da izazove krizu vlasti u gradu, predsjednik gradskog vijeća nezakonito je prekinuo sjednicu prije izglasavanja proračuna za iduću godinu.

Ovakvoj reakciji predsjednika vijeća i vijećnika s NLVŠ-a prethodilo je neizglasavanje rebalansa proračuna. Većina vijećnika nije izglasala rebalans proračuna jer bi time ozakonili nenamjensko trošenje proračunskih sredstava od strane gradonačelnika.

"Svoje mišljenje dat će Ministarstvo"

Nakon nezakonitog prekida sjednice od strane predsjednika gradskog vijeća vijećnici SDP-a, HNS-a i HDZ-a pozvali su vijećnike s NLVŠ-a da zajedno nastave sjednicu i donesu proračun kako se ne bi zaustavio rad Grada, njegovih projekata, gradska aktivnost i razvoj.

Vijećnici SDP-a, HNS-a i HDZ-a nastavili su sjednicu po dnevnom redu i jednoglasno izglasali proračun za 2023. godinu, koji je predložen od gradonačelnika Viktora Šimunića, predsjednika gradskog vijeća Kristijana Sojča i vijećnika NLVŠ-a, kojeg su ga odlaskom sa sjednice željeli srušiti i time prouzročiti krizu u Gradu.

O legalnosti nastavka sjednice svoje finalno mišljenje dat će resorno ministarstvo", rekao je Stanko Čičko.