Sin generala Kruljca osuđen zbog hrpe droge, ali neće ići u zatvor

Foto: Facebook

DAVID Kruljac, sin generala Mladena Kruljca, osuđen je na godinu dana zatvora zbog posjedovanja droge. Kazna zatvora zamijenjena je radom za opće dobro i novčanom kaznom. 

Mladen Kruljac je bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i umirovljeni general. U kolovozu prošle godine generalovog sina Davida uhapsila je zagrebačka policija.

26-godišnji David Kruljac u stanu je imao 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna i 117 tisuća eura. Također, policija je u stanu pronašla digitalnu vagu i uređaj za prešanje.

Generalov sin je završio u istražnom zatvoru, a nakon uhićenja se pred sudom branio da je drogu i novac čuvao za stanovitog Toma Forda, državljanina Srbije koji mu je, kako tvrdi Kruljac, u zamjenu za čuvanje obećao novčanu nagradu.

>> Sin generala Kruljca se brani: Trava i kokain nisu moji, čuvao sam ih za Toma Forda

Zamijenjena kazna

David Kruljac pravomoćno je osuđen 13. srpnja ove godine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Osuđen je na kaznu od godinu dana zatvora koja je sporazumno zamijenjena radom za opće dobro. 

Razgovarali smo s njegovim odvjetnikom Brankom Šerićem. Potvrdio nam je da je njegov bivši klijent pravomoćno osuđen te da je na sudu postignut dogovor. 

Rekao nam je da je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro. Nije se mogao sjetiti koliko sati će Kruljac morati odraditi jer je presuda, kako kaže, bila prije par mjeseci. Dodaje kako ne zna napamet te kako bi morao pogledati u spise. Upitali smo ga je li bila određena nekakva novčana kazna. Odgovorio nam je potvrdno, ali nije se mogao sjetiti svote.

Rad za opće dobro i novčana kazna

Index doznaje kako će mladi Kruljac morati odraditi 730 sati rada. Uz to, dodana mu je i novčana kazna od 200 tisuća kuna. 

Sažmimo ovo. 

Policija je u stanu Davida Kruljca pronašla 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna, 117 tisuća eura, digitalnu vagu i uređaj za prešanje. Uhitila ga je. On se branio govoreći da je drogu čuvao za Toma Forda iz Srbije. 

Dobio je 730 sati rada za opće dobro i kaznu od 200 tisuća kuna.

Na piću s ministrom

Index je nekoliko mjeseci prije ove presude objavio fotografiju generala Mladena Kruljca, Davidovog oca, na piću s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Fotografirani su u jednom zaprešićkom kafiću.

>> Što ministar policije radi na piću s osuđenim generalom čiji sin je uhićen zbog hrpe droge?

S obzirom na to da je tada bila u tijeku istraga protiv generalova sina Davida, poslali smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova. Zanimalo nas je druže li se inače general Kruljac i ministar policije. Također, zanimalo nas je ima li ovaj neformalni sastanak veze s tada aktualnom istragom koja se vodila protiv Mladenova sina.

Slučajni susret u istoj zgradi u kojoj živi ministar

Iz Ministarstva su nam žurno odgovorili kako se radi o slučajnom susretu koji se dogodio na javnom mjestu.

"Obavještavamo Vas da je ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović tijekom prošlog vikenda slučajno na javnom mjestu susreo g. Mladena Kruljca kojeg poznaje iz vremena dok je bio ministar obrane Republike Hrvatske.

Ponavljamo, riječ je o slučajnom susretu koji se dogodio na javnom mjestu", stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova Indexu.

Dvojac je fotografiran u jednom zaprešićkom kafiću. Taj kafić nalazi se u istoj zgradi, na istoj adresi, kao i stan u kojemu živi ministar Božinović.

>> Božinović tvrdi da je susret s osuđenim generalom bio slučajan. Zašto su se našli u zgradi u kojoj živi?

Milijunska optužnica

Kao i sin, i otac je već osuđen na rad za opće dobro. 

U ožujku prošle godine Mladen Kruljac nepravomoćno je osuđen zbog afere Sibinj na kaznu od godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena radom za opće dobro. Zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na korupciju na štetu Općine i državnog proračuna, Uskok je optužio Kruljca i još petoricu optuženika. Optuženi su da su od rujna 2007. do sredine 2008. godine u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.

Prema optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženi su im na taj način pribavili znatnu imovinsku korist.

Optuženike se teretilo da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, i obavila radove. Optužnica ih je teretila da su tako općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna.

Kruljca se teretilo da je državu oštetio za 67.549 kuna.

Ponovljeno suđenje

Zajedno s još petoricom optuženika, Kruljca je osječki Županijski sud u ožujku 2014. godine nepravomoćno proglasio krivim. Tada je umirovljeni general bio osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Međutim, već sljedeće godine, Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu. 

2016. godine počelo je ponovljeno suđenje na osječkom Županijskom sudu. Iako se Kruljac izjašnjavao nevinim, sud ga je prošle godine nepravomoćno osudio na kaznu od godinu dana zatvora koja je zamijenjena radom za opće dobro. Također, propisano je da državi mora vratiti 67 tisuća kuna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.