Sin Putinovog glasnogovornika: Borio sam se s Wagnerom, to je bila moja dužnost

Screenshot: RT

NAKON što je vlasnik Wagnera izjavio da se uz njegove plaćenike u Ukrajini borio sin Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova, tu informaciju je potvrdio i Nikolaj Peskov (33).

Sin glasnogovornika Kremlja rekao je za Komsomolskaja Pravdu da je bio u Wagneru i služio u Ukrajini gotovo šest mjeseci, piše BBC.

"To je bila moja dužnost, nisam mogao sjediti sa strane i gledati kako prijatelji i drugi odlaze u Ukrajinu", rekao je.

"Koristio sam lažno ime"

Privatna vojska Wagner je optužena za ratne zločine i zlostavljanja u Ukrajini. Među Wagnerove plaćenike regrutirane su tisuće osuđenika iz zatvora, nakon što je grupa pretrpjela teške gubitke. Rijetkost je da se član ruske elite odluči pridružiti Wagneru. Mnogi od njih otišli su u inozemstvo kako bi izbjegli regrutaciju u regularnu vojsku.

Nikolaj Peskov, također je poznat kao Nikolaj Choles, tečno govori engleski jer je par godina u mlađim danima proveo u Londonu. Radio je kao dopisnik ruske državne televizije RT.

I on i njegov otac su pod američkim sankcijama. U intervjuu za prokremaljski dnevnik Komsomolskaja Pravdu rekao je da je njegova odluka pridružiti se Wagneru, ali nije znao kako to učiniti. "Zato sam se obratio svom ocu i on mi je pomogao", rekao je mlađi Peskov.

Rekao je da je koristio lažnu iskaznicu kako njegovi Wagnerovi plaćenici ne bi doznali za njegove veze s Kremljem. U intervjuu nije otkrio to lažno ime jer bi ga, kako je rekao, možda trebao ponovno upotrijebiti. BBC nije uspio provjeriti njegovu tvrdnju da je služio s vagnerovcima.

Tvrdnja Nikolaja Peskova podudara se s velikom akcijom regrutiranja nove vojske, s ruskim državnim oglasima koji pozivaju muškarce da izvrše svoju "domoljubnu dužnost" tijekom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Deseci tisuća muškaraca pobjegli su iz Rusije prošlog rujna kako bi izbjegli novačenje, nakon što je Putin najavio djelomičnu mobilizaciju.

"Dobio sam medalju za hrabrost"

Nikolaj Peskov nije otkrio gdje je točno služio u Ukrajini. Šef Wagnera Prigožin je za ruske medije rekao da je Peskov, nakon što se pridružio grupi s lažnim dokumentima, prošao trotjedni tečaj obuke. Prigožin je naveo da je Peskov bio u Luhansku i da je pokazao hrabrost i junaštvo "kao i svi ostali".

Prigožin tvrdi da ga je glasnogovornik Kremlja zamolio da uzme njegovog sina kao običnog topnika. Nikolaj Peskov je rekao da je ove godine dobio medalju za hrabrost. "To se dogodilo nakon što je cijela moja ekipa postigla podvig, ali ne mogu reći više od toga", rekao je Peskov.

Sin glasnogovornika Kremlja kao meta lažnog poziva u vojsku

Prošlog rujna Nikolaj Peskov našao se na meti šale uživo na YouTubeu. Novinar Dmitrij Nizovcev, suradnik zatvorenik ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, nazvao je Peskova i rekao da je vojni časnik za novačenje. Peskov se tijekom tog poziva činio kao da ne želi ići u rat, piše BBC.

Nizovcev ga je agresivnim tonom upitao zašto se nije pojavio u moskovskom regrutnom centru. Nikolaj Peskov mu je nervozno odgovorio: "Ja sam gospodin Peskov, moram znati što se događa i koja su moja prava."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.