Sindikalac Šegvić podnio kaznenu prijavu protiv direktora splitske Željezare

ZVONKO ŠEGVIĆ, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, podnio je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv Michala Konczaka, poljskog predsjednika Uprave Željezare Split.

Konczak uskraćivao pravo na rad i zaradu

Šegvić u kaznenoj prijavi navodi da je Konczak u obnašanju svoje dužnosti više puta i na više načina uskraćivao i ograničavao pravo radnika Željezare na rad i zaradu, kao i druga prava iz radnog odnosa.

Obratio se Državnom odvjetništvu sa zahtjevom da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se utvrdilo eventualno postojanje kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada i kaznene odgovornosti direktora Željezare.

Aktiviranje korporativnih jamstava i jednostrani raskid ugovora

A Poljaci iz Zlomrexa Fondu za privatizaciju još nisu dostavili zatraženu dokumentaciju kako dionice Željezare nisu oslobođene tereta. Ni ne mogu, jer su ih prodali Carlson Fondu, pa sad otežu i kupuju vrijeme.

Čekat će ih još koji dan, a onda aktivirati korporativna jamstva u visini od 87 milijuna kuna te pokrenuti proceduru za jednostrani raskid ugovora. S takvim rješenjem nije najsretniji Vedran Duvnjak, direktor HFP-a, jer to sasvim izvjesno znači i dugotrajno sudovanje od najmanje tri godine.

U tom razdoblju Fond neće moći raspolagati dionicama i imovinom Željezare, tako da se rješenje situacije za 400 radnika, koje plaća država, a ne više poslodavac - ne nazire. Sud, čini se, nema alternative, jer je Zlomrex u nezavidnoj situaciji i sigurno dobrovoljno neće platiti 87 milijuna kuna.

Sindikalisti koji su štrajkali glađu traže plaću i za direktora koji ih je upropastio?!

U cijeloj situaciji bizaran je zahtjev trojice sindikalista Željezare, koji su štrajkali glađu, da se direktoru Konczaku plaćaju troškovi boravka u Hrvatskoj uz obrazloženje da nema nikakvih prihoda, kao ni ostali radnici.

Njegov odlazak bi, uvjereni su sindikalisti, predstavljao veliki problem. Nijedan stranac kojeg bi Zlomorex imenovao u Upravu ne bi mogao dobiti radnu dozvolu, jer Željezara ne plaća poreze i doprinose, argumentiraju.

Konczak se, kažu, ipak vratio u Poljsku, jer mu troškovi nisu bili pokriveni. Zanimljivo je da se sindikalci u traženju prava za direktora koji ih je upropastio pozivaju na zapisnik sastanka s premijerkom Kosor s kraja kolovoza. Duvnjak je to pogledao i nije nigdje našao da se spominje dogovor o plaćanju boravka direktoru Željezare. Tražena naknada iznosi inače dvije tisuće kuna mjesečno. 

Sindikalist Šegvić smatra da je apsurdno tražiti išta za najodgovornijeg u katastrofi Željezare Split, koji, tvrdi on, sada uništava željezaru u Nikšiću. Šegvić je ljutit i zbog šutnje poljskog veleposlanika. "Kako nas je sve lijepo i rječito uvjeravao da se radi o pravoj tvrtki i ozbiljnom igraču, a sada ga nema nigdje ni za vidjeti ni za čuti" žali se Šegvić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.