Sindikat Preporod: Potrudit ćemo se da na referendumu padne Sporazum s Vladom

NAKON što su Sindikati javnih službi "kasnonoćnim" pregovorima s predstavnicima Vlade Ive Sanadera dogovorili Sporazum koji predviđa prvo povećanje plaća tek u siječnju 2010. godine, mnogo je onih koji kritiziraju taj sporazum argumentirajući kako su stavljeni u nepovoljan položaj. Tako je danas sindikat "Preporod" na konferenciji za novinare ocijenio kako je nedavnim štrajkom u školama jedino postignuto - smanjenje plaća.

Borili se za manje plaće?

"Riječ je o paradoksu jer nakon štrajka koji je i više nego uspio, narednih 15 mjeseci smanjit će nam se plaće u prosječnom mjesečnom iznosu od tri stotine kuna", naglasio je danas čelnik tog sindikata Željko Stipić koji zastupa interese oko 9.000 tisuća članova sindikata "Preporod", što predstavlja oko 15 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim službama.

Kako je najavio njihov Sindikat odbacit će Sporazum s Vladom na referendumu. Štoviše Stipić ističe kako se u javnosti prezentira drugačija istina, odnosno kako kaže, pokušava se prikazati kako su Sindikati na dobitku, što nije istina.

Čistačice ispod minimuma

"Prosvjetari će u godini dana izgubit jednu cijelu plaću. Štoviše, čistačicama u školama će sa 6 postotnim smanjenjem plaća pasti osobni dohodak ispod zajamčenog državnog minimuma te će primati manje od 2.700 kuna mjesečno", naglasio je danas Stipić dodajući kako će prosvjeta izgubiti sporazumom pola milijardi kuna koliko se svake godine baci u besplatne udžbenike.

Stipić je najavio i oštriju borbu unutar Sindikata javnih službi da se odbaci Sporazum s Vladom. Riječ je o tome kako su Sindikati javnih službi  sporazum s Vladom uzeli s rezervom, odnosno dogovoreno je kako će se raspisati referendum o prihvaćanju Sporazuma i to u roku od mjesec dana, a ukoliko rezultati budu negativni, sporazum neće biti prihvaćen

"Pregovori su donijeli Vladi pobjedu jer su nam smanjili plaće, ostvarili su predizborni politički uspjeh, a sindikatima su dali predodžbu da se nakon dugotrajnih pregovora uspjeli izboriti za svoje ciljeve. A zapravo su nam svima smanjili plaće"; rekao je Stipić na kraju.

M.M.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.