Sindikat znanosti izbačen iz Matice hrvatskih sindikata

Foto: Luka Stanzl, Marko Lukunic/Pixsell

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja izbačen je iz Matice hrvatskih sindikata, nakon što su, kako stoji na njihovim stranicama, zatražili ostavke predsjednice Matice i glavne tajnice zbog "opstrukcije demokratskog života organizacije".

"Nakon što su odbili dostaviti nam kontakte članova Velikog vijeća Matice, zatražili smo ostavke predsjednice Matice i glavne tajnice zbog opstrukcije demokratskog života organizacije. Na taj zahtjev dobili smo odgovor. Sindikat je isključen iz Matice 21. ožujka ove godine, bez obrazloženja", stoji na stranicama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Činjenica je, tvrde, da Sindikat nije prekršio nijednu odredbu Statuta zbog koje bi mogao biti izbačen, a sigurno nije djelovao protivno interesima bilo kojeg sindikata unutar Matice.

Sindikat znanosti među uzrocima razlaza s Maticom navodi zabranu izravne komunikacije među članovima tijela Matice. Ističu da su s ciljem pokušaja rješavanja problema međusobnih odnosa tražili sazivanje izvanredne sjednice Velikog vijeća Matice, što je odbijeno, a nije sazvana niti redovna sjednica koja se punih 30 godina sazivala svakog ožujka u godini.

Sindikat je potom zatražio e-mail adrese članova Velikog vijeća Matice, no to im nisu dali s obrazloženjem da ne smiju zbog propisa o zaštiti osobnih podataka. Sindikat je nakon toga zatražio ostavke čelništva te je isključen iz organizacije koja broji nešto više od 60.000 članova.

Veliko vijeće Sindikata u veljači odlučilo istupiti iz Matice

Kako stoji na njihovim stranicama, Veliko vijeće Sindikata znanosti još je 5. veljače donijelo odluku o istupanju iz Matice hrvatskih sindikata, nakon višemjesečne rasprave i zaključka da daljnji ostanak Sindikata u Matici ne omogućava zaštitu sindikalno-političkih ciljeva i socijalnih interesa članova.

Izravni povod je izostanak podrške Matice njihovom Sindikatu u sukobu s vladom zbog Uredbe o koeficijentima.

"Također, u skandalu koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja proizvelo falsificirajući naš potpis u Narodnim novinama, vezano za dva sporazuma o ukidanju dosadašnjih dodataka na plaću koje mi nismo htjeli potpisati, čelnice dva prosvjetna sindikata (osnovnog i srednjeg školstva) koje de facto upravljaju Maticom, napale su nas zbog nepotpisivanja sporazuma, ali niti jednu riječ kritike nisu uputile na račun Ministarstva zbog nečuvenog krivotvorenja odluke našeg sindikata, člana Matice", navodi Sindikat.

Navode da ta organizacija već gotovo dvije godine ne ispunjava svrhu, njene inicijative i suvisli prijedlozi ne postoje; čelništvo Matice nekritički podupire vladu pa i onda kada to nije opravdano, a odnosi su odavno prestali biti iskreni, otvoreni i sindikalni te je onemogućena kritička i otvorena rasprava o odlukama i politici.  

Kritiziraju upravljanje Maticom

Posebno kritiziraju upravljanje Maticom navodeći da se u važna tijela postavljaju manje kompetentne osobe, po kriteriju bliskosti s predsjednicom Sanjom Šprem.

Iako Sindikat znanosti ima ljude koji su eksperti po pojedinim pitanjima, onemogućeno im je, kažu, sudjelovanje u Gospodarsko-socijalnom vijeću, Vijeću za praćenje politike plaća te kao savjetnicima u Pregovaračkom odboru za plaće. 

Tvrde i da se sve odluke u Matici donose voljom dva sindikata koji zajedno imaju većinu glasova unutar ukupnog broja glasova Malog vijeća Matice s obzirom na brojnost članova, a radi se o Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama. 

Njihovo djelovanje, poručuju, posljednje je dvije godine fokusirano na podupiranje ili izbjegavanje sporenja s vladom. 

"Djelovanje našeg Sindikata, koji je tražio snažniji rast osnovice u uvjetima visoke inflacije, koji je tražio rast plaća kroz pregovaranje (a ne kroz jednostrane odluke vlade), korekciju koeficijenata naviše u obrazovanju i znanosti i koji nije bespogovorno podupirao Zakon o plaćama, sve to baš nije bilo u interesu vlade, a uslijed toga nije naišlo ni na partnerski odgovor ova dva prosvjetna sindikata", navodi između ostalog Sindikat.

Poručuju da će se u narednom periodu nastaviti boriti za članove na najbolji mogući način, a prednosti udruživanja u središnjicu nadomjestiti suradnjom s nekom od drugih središnjica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.