Sindikati: Vlada laže, nije točno da smo odustali od istupanja iz GSV-a!

SINDIKALNE središnjice danas je na razgovoru s Jadrankom Kosor predstavljao Zdenko Mučnjak, dopredsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, koji je s premijerkom dogovorio novu rundu razgovora. Iz redova sindikata je, podsjećamo, prošli tjedan stigla najava da napuštaju GSV jer im je dosta Vladine manipulacije, na što je Božidar Kalmeta odgovorio izjavom da je "jedini problem u suradnji sa socijalnim partnerima taština Krešimira Severa".

No, teške su riječi, ako je vjerovati današnjem priopćenju koje je stiglo iz Banskih dvora, brzo zaboravljene, a sindikati su pristali ponovno sjesti za stol s predstavnicima Vlade i poslodavcima. "Sindikalne središnjice nisu donijele odluku o istupanju iz GSV-a već su samo prije nastavka daljnjeg rada Vijeća zatražile razgovor s premijerkom", navode se u priopćenju iz Vlade Mučnjakove riječi uz dodatak kako će Kosorica ugostiti predstavnike sindikata u Banskim dvorima nakon povratka iz SAD-a.

Uz Kosoricu, na sastanku s Mučnjakom bili su prisutni i Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović. "Predsjednica Vlade i ovom je prilikom ukazala na značaj i odgovornost svih socijalnih partnera na dosljednoj i dinamičnoj provedbi Programa gospodarskog oporavka i provedbenih mjera", priopćeno je iz Vlade.

Sindikati: Vlada laže!

Predstavnici sindikata su Vladinim priopćenjem ostali zatečeni. Mučnjak je poručio kako je on samo dogovorio sastanak s premijerkom, ali i da nije točno da su razgovarali o istupanju sindikata iz GSV-a! Njegovu priču potkrijepili su i ostali sindikalni šefovi, a Krešimir Sever poručio je da se radi o "manipulaciji Vite Begovića".

"Razgovarao sam danas s kolegom Mučnjakom, on se ograđuje od većine ovoga što je priopćeno iz Vlade. Mi smo najavili da istupamo iz GSV-a upravo zato što nam je dosta raznih manipulacija, a ispada da je ovo samo jedna od takvih manipulacija. Netko tko je pisao priopćenje u ime Vlade pokušava zasladiti ovu kiselu situaciju", rekao je za Index Krešimir Sever.

Sever kaže kako je tijekom dana razgovarao i sa svim ostalim sindikalnim čelnicima, te da oni ostaju pri svojim zahtjevima - neće sudjelovati u radu GSV-a, žele konkretan sastanak s premijerkom i rade na sazivanju svesindikalnog sabora. "Netko je pokušao posijati sjeme razdora među sindikate, ali nije mu uspjelo", kaže Sever.

Sindikati su već jednom izašli iz GSV-a pa se odmah vratili

Podsjećamo, sindikati su već jednom, u listopadu 2009. godine, izašli iz GSV-a. Tada su smatrali kako ih Vlada želi prevariti oko Zakona o radu (ZOR), a crne su se slutnje na kraju i ostvarile. Naime, nakon izlaska iz GSV-a sindikati su gotovo mjesec dana pokušavali dovesti za stol premijerku Jadranku Kosor kako bi se dogovorili oko izmjena ZOR-a. Kada su to i uspjeli, nakon samo dva dana pregovori su propali. Ujutro dogovoreno sa sindikatima, Kosor je zaboravila popodne kada se dogovorila s poslodavcima.

Tada je i izašao prijedlog ZOR-a koji i dalje omogućuje zlouporabu na štetu radnika, a sve pod izlikom da ga se mora odmah donijeti kako bi se otvorilo 19. poglavlje u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a koje obuhvaća socijalnu politiku i zapošljavanje. No, i usprkos tome su se sindikati vrlo brzo vratili u GSV iako njihovi zahtjevi nikad nisu do kraja ispunjeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.