Siniša Grgić s HRT-a pod istragom zbog kriminala na Otoku znanja

ZAMJENIK predsjednika Vijeća HRT-a Siniša Grgić pod istragom je Državnog odvjetništva i policije zbog kriminala u propalom projektu Otok znanja.

Neprofitna ustanova Otok znanja, koju su osnovali Siniša Grgić, Davor Lauc i Željko Markota, pobijedila je na natječaju 2005. godine Gorana Štroka i Emila Tedeschija, a infrastrukturu su, zbog posebnosti projekta, dobili jeftinije za oko 33 milijuna kuna. DORH ispituje zakonitost odluke Hrvatskog fonda za privatizaciju iz 2005. godine da se baš toj ustanovi dodijeli projekt iako osnivači nisu mogli jamčiti da će ispuniti obećanje o ulaganju 200 milijuna kuna, piše Večernji list.

Državno odvjetništvo će zatražiti poništavanje ugovora o prodaji

Istražiteljima je sumnjivo obećanje da će sredstva za projekt na otoku Koločepu namaknuti iz pretpristupnih fondova EU-a. DORH će zatražiti poništavanje ugovora o prodaji. "Trebalo mi je oko dvije godine da shvatim kako su partneri Grgić i Lauc očito od početka imali rezervni, a rekao bih možda i glavni plan. Jeftino kupiti objekte i skupo ih dalje prodati", tvrdi Željko Markota te dodaje kako su ga ostala dvojica suvlasnika nezakonito izbacila iz odlučivanja.

Markota objašnjava kako su Lauc i Grgić preko direktorice hotela Koločep i tadašnje ravnateljice ustanove Mare Musladin zadužili hotel za 2,4 milijuna kuna. Prvo su od Škota Arthura Hugesa i njegove tvrtke Chadelus posudili 1,1 milijun eura, pa još 900 milijuna eura, što je uz kamate naraslo na 2,4 milijuna eura.

Dva milijuna kuna godišnje troše na intelektualne usluge

"Zanimljivo da je Hughes sam isticao kako je znao da Grgić i Lauc toliki novac neće uspjeti vratiti, a to je nezakonita transakcija", kaže Markota te dodaje da mu je sumnjivo i to što njegovi partneri 20 posto ukupnog prihoda, ili oko 2 milijuna na godinu, troše na intelektualne usluge. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.