Šire se lažne vijesti o Vladimiru Kočišu Zecu

https://www.index.hr/vijesti/clanak/siri-se-fake-news-o-vladimiru-kocisu-zecu/2537796.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

Danima se na Facebooku šire lažne vijesti o Vladimiru Kočišu Zecu, gitaristu i pjevaču grupe Novi fosili. 

Prvo se prije više od tjedan dana na toj društvenoj mreži, koja je u posljednje vrijeme prepuna čudnih objava i prevara, pojavila plaćena objava pod naslovom "Skandal koji je šokirao cijeli svijet!" uz opis: "Vladimir Kočiš Zec u neviđenom skandalu, karijera u opasnosti!"

Lažni "skandal"

Na slici je AI verzija Kočiša Zeca, a klik se još pokušava namamiti time što je u njegovoj pozadni uzastopno napisana riječ "skandal".

Lažna objava na Facebooku

Postoji i još jedna varijanta ove objave s drugačijom slikom.

Link vodi na lažnu stranicu Jutarnjeg lista, za koju se može prepoznati da je lažna i po drukčijem url-u. Na njoj se nalazi potpuno nesuvisli "članak" o tome da se Kočiš Zec "našao pod prijetnjom sudskog postupka od strane Hrvatske narodne banke zbog izjava koje je dao uživo u programu".

U tekstu je priča još luđa, tvrdi se da su iz HNB-a nazvali u studio nakon što je pjevač na mobitelu pokazao poveznicu prema određenoj stranici (što je, naravno, također izmišljeno) i tražili da se emisija hitno prekine. U lažnoj vijesti navodi se HRT-ovu emisiju Kod nas doma, a i naslovna slika je uzeta iz stvarnog gostovanja Kočiša Zeca u toj emisiji iz 2021. godine, na kojoj je i voditeljica Barbara Kolar. 

Lažna vijest o Kočišu Zecu

Kako su se prevaranti uhvatili baš Vladimira Kočiša Zeca, nije jasno, no očito je da nije riječ o jednokratnoj upotrebi. 

Proglasili ga i mrtvim

Naime, ovih se dana pojavila nova sponzorirana objava, u kojoj su Kočiša Zeca u manje od deset dana od nepostojećeg skandala proglasili - mrtvim.

"Tužan je dan za Hrvatsku: opraštamo se od Vladimira Kočiša Zeca", glasi naslov objave, dok u opisu piše: "Zemlja je izgubila jednog od svojih najpoznatijih glazbenika." Ova je objava ilustrirana pravom fotografijom Kočiša Zeca, i to u crno-bijeloj varijanti. Da su mnogi nasjeli na fake news, svjedoči preko 130 reakcija, među kojima prevladava tužni smajlić, kao i dijeljenja objave. Objava ima i prilično velik broj komentara, no skriveni su. 

Inače, ovaj put je i iznad naslova navedena kao adresa članka "Jutarnji.hr", što još više može zavesti ljude da je riječ o stvarnoj vijesti premda se i iz naziva Facebook stranice može zaključiti da se radi o prevari. 

Lažna objava na Facebooku