Bakić na predstavljanju lige robotike u BiH: "Obrazovni sustav je trom i zakržljao"

Foto: Facebook

PO UZORU na Croatian Makers ligu, SPARK grupa donacijom 500 robota pokreće SPARKreators ligu u Bosni i Hercegovini i tako uvodi robotiku u osnovne škole.

U suradnji s Croatian Makers ligom i EXIT centrom iz Banja Luke cilj im je doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja te da djeca u BiH od najranije dobi steknu znanja u STEM zanimanjima.

Slični problemi u sustavima obrazovanja

Predstavljanju projekta u Mostaru prisustvovao je i Nenad Bakić, koji je pokrenuo Croatian Makers Ligu i inspirirao početak robotike u osnovnim školama BiH.

Na predstavljanju projekta govorio je o iskustvima iz Hrvatske: "Naš obrazovni sustav je vjerojatno sličan vašem, trom i zakržljao, ali u njemu se nalaze zaboravljeni neki sjajni profesori, koje ovim projektom želimo aktivirati i uključiti u ovu malu tehnološku revoluciju. Najbolji edukator kod nas je profesorica hratskog i knjižničarka iz Primoštena koja se javila i rekla da ne zna ništa o robotima. Kazali smo vrlo brzo ćete znati, jer mi imamo intenzivan način podučavanja edukatora ".

Važnost entuzijazma kod nastavnika

Najviše vremena odvojio je za objašnjavanje važnosti entuzijazma nastavnika koji će raditi s djecom:

"Pronađen je jedan potpuno novi obrazovni sustav izvan ministarstva. Nismo željeli donirati opremu školama, pa da ona stoji zaboravljena negdje na nekom ormaru, nego su se trebali javiti nastavnici, profesori i onda bi tako uključili škole u ligu. Sad imamo preko 360 škola i pokroviteljstvo predsjednice Hrvatske. U robotičku edukaciju uključeno je osam tisuća djece, posljednje kolo lige je imalo 1.800 sudionika u 32 centra širom Hrvatske. Potpuna uključenost, od prvog do osmog razreda"


Procjene su kako će u BiH u projekt biti uključeno preko 100 škola. Škole se mogu prijaviti u ligu sve do 08. veljače, dok bi se prvo kolo lige trebalo organizirati u travnju.

Andrea Čordaš iz SPARKA-a je pozvala sve škole u BiH da se uključe u projekt koji je za njih u potpunosti besplatan. U SPARK-u kažu kako je obrazovanje jako važno za svako društvo, te kako od BiH preko jačanja obrazovnog sustava žele napraviti jaku, uglednu i u svijetu poznatu državu.

Velik uspjeh lige u ruralnim područjima

Kako prenosi portal Klix.ba, Bakić je za njih rekao kako u Hrvatskoj ovaj projekt ima drukčiji pristup.

"To je kao kad ste kupili mobitel, ne znamo kamo će nas to odvesti, ali želimo to imati. Robotika je nešto što jednostavno treba našem obrazovnom sustavu. Ovo je jeftino, nema prepreka za sudjelovanje, želimo da sada i u BiH se zapali jedna vatra i želja za STEM-om. U idućim generacijama ova znanja bi trebala imati još veći značaj, da djeca ne budu samo korisnici tehnologije, već i njeni kreatori."

Govorio je i o uspjesima koje je Croatian Makers liga imala u ruralnim područjima. Poručio je kako je sjajno što par robota može napraviti u takvim mjestima:

"U okviru naše lige jako puno uspjeha imamo u ruralnim i zabačenim zajednicama. Neke najbolje rezultate smo imali u najvećim zabitima u Hrvatskoj. Tu par paketa s robotima naprave potpunu promjenu paradigme jednog mjesta. To je sjajno"

Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost mladih, SPARK grupa ima sva potreba znanja za provođenje projekta, zaključuje Klix.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.