Sirijska vojska ponovo preuzela drevnu Palmiru od ISIS-a

Foto: Hina

PREMA tvrdnjama ruske vojske, sirijska vojska je ponovo preuzela drevni grad Palmiru od militanata ISIS-a.

Ruski ministar obrane rekao je Vladimiru Putinu da je sirijska vojna operacija osvajanja grada završena 'uz rusku pomoć', prenosi agencija RIA.

Kako piše Independent, ovo je drugi put da je Palmira oslobođena kontrole ISIS-a, koji je prvi put istjeran iz grada u ožujku prošle godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin tada je osobno proslavio pobjedu, pojavivši se preko video-linka na koncertu ruskog simfonijskog orkestra koji je održan u ostacima drevnog rimskog amfiteatra.

No unatoč ovom efektnom PR-potezu, ISIS je uskoro ponovo zauzeo Palmiru dok su snage odane režimu bile koncentrirane na zauzimanje Alepa, čija istočna polovica je bila pod kontrolom pobunjenika Slobodne sirijske vojske i drugih frakcija.

No snage režima Bašara al-Asada, uz pomoć paravojnih postrojbi pod kontrolom Irana i ruske avijacije, ušle su opet u grad nakon više dana žestokih borbi s džihadistima koji su minirali grad prije povlačenja.

Antičke ruševine Palmire, inače neprocjenjivo kulturno dobro, dijelom su uništene ili oštećene detonacijama koje su džihadisti vršili za vrijeme okupacije, objavljujući snimke vandalizma u propagandne svrhe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.