Sirijska vojska: Turska jača opskrbu pobunjenika oružjem

Screenshot: Sirijski pobunjenik koristi TOW/YouTube

SIRIJSKA vojska tvrdi da je Turska nedavno povećala broj i veličinu pošiljaka oružja, streljiva i druge vojne opreme pobunjenicima koje režimske snage nazivaju teroristima.

"Mi imamo određene informacije da je Turska nedavno povećala podršku teroristima i razinu opskrbe u oružju, municiji i opremi neophodnoj za nastavak njihova kriminalnog djevovanja," navodi današnje priopćenje koje prenosi Reuters.

Porast napetosti na granici

Sirijska vlada teroristima nazva sve grupe koje sudjeluju u borbama protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u ratu koji traje četiri i pol godine, ali je po ulasku Rusije na bojišnicu dosegao "višu brzinu".

Napetosti na sirijsko-turskoj granici su eskalirale nakon što je turska srušila ruskog lovca-bombardera. Vojska u priopćenju tvrdi da se navodne pošiljke oružja isporučuju pod krinkom humanitarne pomoći u zamjenu za sirijske i iračke antikvitete i naftu.

> "Sad je jasno da Turska otvoreno surađuje s IS-om"

Vojska također navodi da je Turska u petak navečer ispalila nekoliko minobacačkih mina na položaje sirijske vojske s pogranične lokacije u pokrajini Latakiji.

Saudijci kupuju američki TOW, Turci ga isporučuju na bojišnicu

Izvor iz sirijske vojske je prošlog tjedna rekao da pobunjenici učestalo koriste učinkovite američke protutenkovske rakete (TOW) koje plaća Saudijska Arabija, a isporučuje Turska i da oružje ima značajan utjecaj na bojišnici.

TOW je najmoćnije oružje u arsenalu pobunjenika, a prema snimkama je korišteno za uništenje ruskog helikoptera nakon što je on srušen tijekom spašavanja ruskog pilota.        

"Turske vlasti su namjerno stvorile stanje kaosa na sirijsko-turskoj granici, što je dovelo do lakog kretanja terorista iz Sirije u Europu gdje oni izvršavaju svoje terorističke zločine," navodi priopćenje koje stiže nakon optužbi ruskog predsjednika Putina da velike količine nafte i naftnih prerađevina IS-a stiže u Tursku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.