Režimske snage napale turske u Siriji, ubijen turski vojnik

Screenshot: TRT World

JEDAN turski vojnik ubijen je, a petoro ih je ranjeno u ponedjeljak u napadu raketama i granatama na turske snage koje su postavljale promatračku točku u sirijskoj pokrajini Idlib, priopćila je turska vojska.
 
Kako prenosi Reuters, turski vojnici uzvratili su artiljerijsku vatru, dodaje se u priopćenju u kojem se napadače opisuje samo kao “teroriste”, bez konkretnijih podataka. Međutim, ne radi o turskim snagama koje sudjeluju u vojnoj operaciji “Maslinova grančica” protiv kurdskih Jedinica narodne obrane (YPG) u regiji Afrin. Ovaj turski kontingent razmjestio se duboko u pokrajini Idlib.
 
Promatračka postaja koju je turska vojska počela postavljati, u skladu s dogovorom o “de-eskalacijskim zonama” koji je ranije postigla s Rusijom i Iranom, nalazi se jugozapadno od grada Alepa pored sela al-Eis, što je najdublje što je turska vojska ikad ušla u sjeverozapadnu Siriju. Samo pet km dalje nalaze se snage Sirijske arapske vojske i njihovih saveznika iz Hezbolaha i drugih šijitskih paravojski koje sudjeluju u velikoj ofenzivi na Idlib. 
 
 
Drugi napad na turske snage u Idlibu u dva tjedna 
 
Da se radi upravo o snagama odanima sirijskom režimu Bašara al-Asada, javlja i jordanski portal Al Bawaba, koji ističe da ova razmjena vatre signalizira izmjenu turske uloge u Sirijskom ratu, kao i eroziju sporazuma iz Astane o de-eskalaciji, koji je navodno bio sklopljen upravo kako bi se okončalo najteže nasilje u ovoj zemlji koja je već sedam godina u ratu.
 
Turska je prema sporazumu dobila mandat da osigura održavanje primirja u Idlibu, zajedno s Rusijom. Međutim, Rusija upravo sudjeluje u ofenzivi režimskih snaga u kojoj su već zauzele dobar dio ovog najvećeg pobunjeničkog uporišta, dok Turska, kako se čini, iskorištava sporazum kako bi se razmjestila na granici Idliba i Afrina, u kojem vodi vlastitu ofenzivu. 
 
Osim toga, moguće je da se Turska želi postaviti kao tampon zona između sirijske vojske i pobunjenika među kojima dominira Hajat Tahrir al-Šam, koji pak predvodi bivši ogranak Al-Kaide u Siriji. Turski vojni konvoj s više od 100 vozila, uključujući tenkove, ušao je prošlog tjedna u Idlib na putu prema Alepu prije nego su ga režimske snage zasule artiljerijskom vatrom. Nakon toga su turski avioni ušli u Siriju kako bi osigurali daljnji prolazak konvoja. 
 
Sirijska vojska prijeti turskoj protuzračnom obranom
 
S druge strane, zapovjednik vojnog saveza koji podupire Asada izjavio je da je sirijska vojska postavila protuzračnu obranu na bojišnicu u Idlibu, očito usmjerenu na moguće turske zračne napade. Sve to znači da je mogućnost novog otvorenog sukoba između Turske i Sirije, odnosno njenih saveznika, iz dana u dan sve veća.
 
Sirijska i ruska vojska dodatno su pak intenzivirale vlastite zračne napade na čitav Idlib nakon što su pobunjenici - prema jednoj verziji događaja Hajat Tahrir al-Šam, a prema drugoj pobunjenička frakcija Džajš al-Nasr - oborili ruski avion Su-25, čiji pilot se naknadno sam ubio kako ne bi bio zarobljen.
 
 U isto vrijeme, u još jednoj tzv. de-eskalacijskoj zoni, onoj u istočnoj Guti pored Damaska bombardiranje je sve intenzivnije. U posljednjih nekoliko dana ubijeni su deseci civila, a američki State Department optužio je sirijski režim da je izvršio čak šest kemijskih napada bombama napunjenim klorom u zadnjih mjesec dana. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.