Sjećate li se ovog vrta iz centra Zagreba? Kažnjeni oni koji su ga uredili

Foto: Boris Novković (privatna arhiva)

MARTINI Živković i Borisu Novkoviću, stanarima Preradovićeve ulice u Zagrebu, komunalni redari poslali su novčane kazne za sada već kultni mini vrt na zelenoj površini ispred njihove zgrade. 

Novković je Indexu potvrdio ovu informaciju i poslao kaznu koju je dobio na svoju adresu. 

U kazni se navodi da je Novković prekršio članak 95. st 1. točku 10. Odluke o komunalnom redu na javnim zelenim površinama kojom se zabranjuje poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja. Kažnjen je sa 700 kuna, no ako u roku od osam dana od primitka obavijesti plati trećinu tog iznosa, globa će se smatrati plaćenom. 

Uz to, dužan je platiti i 200 kuna za "troškove komunalnog redarstva". 

Novković nam je potvrdio da je i njegova susjeda Živković također dobila identičnu kaznu te da će se oboje na nju žaliti. 

Podsjetimo, nakon potresa koji je pogodio Zagreb prije nekoliko mjeseci, vlasnica poznate slastičarnice Martina Živković i njen susjed Boris Novković u kazeti drveta u Preradovićevoj ulici zasadili su minijaturni vrt.

Vrt je postao hit na Facebooku, no našao se netko kome je zasmetao pa je sve prijavio Komunalnom redarstvu. Jasno, anonimno.

Živković i Novković dobili su dopis Komunalnog redarstva, koje od njih traži da se očituju o sadnji vrta.

"Je li moguće da ovo nekome smeta? Stigla je anonimna prijava u kojoj se traži kažnjavanje počinitelja sađenja u Preradovićevoj 14 i vraćanje javne zelene površine u prvobitno stanje. Komunalno redarstvo mi je dalo osam dana da se očitujem. Uz nevjericu da tako nešto može nekome smetati, ne vjerujem niti da je jedna institucija išla po tome postupati, trošiti novce na papir i poštarinu. Postupa li se po zdravom razumu ili se zaista reagira na svaku anonimnu prijavu?" pitala se tada Živković.

"U razrušenom gradu, mjesec dana nakon potresa, s užitkom i od srca Boris i ja smo odlučili pokloniti Gradu i građanima jedan mali kutak optimizma, unijeti malo života, podignuti raspoloženje... Ljudi koji su prolazili bili su inspirirani time, fotografirali su nas, govorili da će i oni napraviti isto čim prođe korona. Nikad nijedan post nisam vidjela na Facebooku koji je imao isključivo pozitivne komentare kao taj u grupi Potres u Zagrebu - Svi mi u centru. Zato vas lijepo molim, dragi susjedi, prijatelji, odvjetnici savjete i naputke kako se na ovo očitovati... Jer ja za to kaznu neću platiti, niti ću ikada počupati biljku koja raste i nikome ne smeta", dodala je.

Kultni vrt natjerao Zagrepčane na protest protiv gradskih vlasti

Nakon što je Index objavio priču o mini vrtu iz Preradovićeve, u Zagrepčanima se probudio otpor. Osim što su krenuli u potpisivanje peticije kojom se traži da mali vrt u Preradovićevoj 14 ostane na svom mjestu, na Facebooku su pokazivali svoje male vrtove.

No nekoliko mjeseci kasnije, mini vrt u Preradovićevoj je daleko od stanja kad ga je dvoje Zagrepčana lijepo uredilo. Kao što možete vidjeti na fotografijama ispod, u vrtu su sada opušci cigareta i životinjski izmet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.