Sjećate se dosjea o Trumpu i prostitutkama? Bivši šef FBI-a priznao pogreške

Foto: Epa

BIVŠI ravnatelj FBI-a James Comey priznao je jučer da je savezna policija počinila "nepobitne propuste" na početku istrage o upletanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Donald Trump, koji je Comeyja otpustio 2017., odmah je komentirao da bi potonji mogao biti osuđen na "višegodišnju" zatvorsku kaznu.

Promijenio priču

James Comey je uvijek branio FBI od napada američkog predsjednika.

No u nedjelju je priznao da se prema Carteru Pageu, savjetniku Trumpova stožera na izborima 2016. za vanjsku politiku, brzo osumnjičenom u istrazi savezne policije o ruskom upletanju, nepravedno postupalo.

U razgovoru za mrežu Fox News Comey je ocijenio da je FBI-evo odobrenje za praćenje Pagea, a koje je osobno potpisao, sadržavalo "veće pogreške".

"Bilo je nepobitnih propusta, u odobrenju je moralo biti sedamnaest stvari ili su se barem morale navesti i opisati drukčije", rekao je.

"Uhvaćen s prstima u pekmezu"

Te su pogreške pobrojane u izvješću glavnog inspektora Ministarstva pravosuđa Michaela Horowitza objavljenom 9. prosinca.

Međutim, unatoč optužbama koje Trump i njegovi pristaše već godinama iznose, u tom izvještaju glavni inspektor jasno odbacuje tvrdnju da je FBI imao bilo kakve političke motive za pokretanje istrage. U isto vrijeme, ističe da je bilo "pogrešaka i propusta" što su ih počinili neki agenti kada su tražili od suda odobrenje za prisluškivanje Pagea.

"Dakle, sada Comey priznaje da je bio u krivu. Opa! Ali on to čini samo zato što je uhvaćen s prstima u pekmezu", oštro je reagirao Trump na Twitteru.

"Kakve će biti posljedice takva nezakonitog ponašanja? Možda višegodišnja zatvorska kazna?" dodao je Trump i zatražio "ispriku".

Steeleov dosje, Rusi i navodni "Kompromat" s prostitutkama

Podsjetimo, kao jedan od najvažnijih izvora informacija o navodnoj povezanosti Trumpa s Rusijom prije i tijekom predizborne kampanje bio je takozvani Steeleov dosje. Taj je dosje nazvan po bivšem britanskom obavještajnom agentu Christopheru Steeleu koji ga je sastavio radeći za tvrtku za istraživanje političkih protukandidata Fusion GPS. 

U tom se dosjeu, za koji autor tvrdi da je nedovršen, tvrdi da su se članovi Trumpovog stožera urotili s ruskim operativcima kako bi naštetili Hillary Clinton i pomogli Trumpu. Dosje je na kraju objavio Buzzfeed News u siječnju 2017., nakon izbora i pred Trumpovu inauguraciju. Dosje su, inače, dijelom financirali stožer Hillary Clinton i Demokratska stranka, zbog čega su ga republikanci proglasili politikantskim ocrnjivanjem Trumpa, a onda i cijelu FBI-evu istragu koja se jednim dijelom nadovezala na taj dosje. 

FBI je prestao koristiti Steeleov izvještaj kao izvor u istrazi nakon što je njegovo postojanje procurilo u medije u listopadu 2016. No FBI je 2017. pokušao provjeriti točnost dosjea i utvrdio da je Steele pristran protiv Trumpa, da je neke njegove teze nemoguće provjeriti, dok se druge ne poklapaju s onim što su njegovi vlastiti izvori naveli, kao i da je moguće da je sam Steele bio meta ruskih dezinformacija.

Osim optužbi za zavjeru Trumpovog stožera i Rusije, za što dvogodišnja istraga FBI-a i specijalnog tužitelja Roberta Muellera nije našla dokaze, u dosjeu se tvrdilo i da Ruski obavještajci iz FSB-a imaju "kompromat"; odnosno kompromitirajuće informacije i materijale o Trumpu, uključujući navodnu snimku na kojoj je Trump s prostitutkama u hotelu u Moskvi tijekom izbora za Miss Universe u tom gradu 2013.

Na tim snimkama se, što je posebno skandaliziralo javnost i postalo tema dugotrajnog ismijavanja, navodno vidjelo i da prostitutke vrše ono što se kolokvijalno zove "zlatni tuš", odnosno uriniraju ispred Trumpa. Čak i sam Trump je aludirao na taj opsceni detalj tvrdeći da on ne može biti istinit jer on ima "fobiju od bakterija". 

Steeleov izvor: Šalio sam se, to su samo glasine

No u Horowitzevom izvještaju otkriva se, među ostalim, da je FBI pokušao provjeriti postoje li zaista kompromitirajuće videosnimke na kojima Trump sudjeluje ili promatra "neortodoksnu seksualnu aktivnost". A Steeleov primarni izvor je rekao FBI-evim istražiteljima kako je to što je rekao Steeleu o Trump, prostitutkama i "zlatnom tušu" bilo "u šali, da se radi o "glasinama i spekulacijama", da je Steele "napuhao ili krivo prenio" ono što mu je rekao te da ne može potvrditi da takva snimka zaista postoji. 

S druge strane, kako piše CNN, mnoge tvrdnje koje Steele iznosi u svom kontroverznom dosjeu pokazale su se točnima - prije svega ona da je postojao organizirani ruski pothvat miješanja u američke izbore hakiranjem, curenjem ukradenim dokumenata američkih političara i drugim metodama.

"Zločin u tijeku"

Kao rezultat Muellerove istrage, deseci ruskih hakera i operativaca iz "farme trolova" koja je zasipala Amerikance propagandom i lažnim vijestima na društvenim mrežama službeno su optuženi za uplitanje u izbore. Naravno, na sudu vjerojatno neće nikad završiti jer ih Rusija, koja poriče bilo kakvo uplitanje u američke izbore, neće izručiti SAD-u. 

"Nakon tri godine istraga, poštena procjena bilješki (iz dosjea) zaključila bi da su se mnoge optužbe u dosjeu pokazale točnima. Neke su se pokazale dalekovidnima. Drugi su detalji ostali nepotvrđeni, a nekolicina njih je sad pod sumnjom, iako nije dokazano da su pogrešni", napisali su autori knjige Zločin u tijeku Glenn Simpson i Petera Frischa, koja je nedavno objavljena. Simpson i Frisch su ujedno i vlasnici Fusion GPS-a, a Zločin u tijeku je njihov pokušaj da objasne povijest Steeleovog dosjea, jednog od dokumenata koji su posebno obilježili Trumpov predsjednički mandat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.