KORONAVIRUS

Sjedinjene Države neće zabraniti izvoz lijeka remdesivira

Foto: EPA

DIREKTOR američkog laboratorija Gileada rekao je u nedjelju da Washington neće zabraniti izvoz eksperimentalnog antivirusnog lijeka remdesivira koji, kako pokazuje veliko kliničko ispitivanje, za nekoliko dana skraćuje oporavak pacijenata s teškim oblikom covida-19. 

"Mislim da se slažemo s američkom vladom da moramo biti na usluzi kako pacijentima ovdje u Sjedinjenim Državama" tako i u "zemljama diljem svijeta", rekao je Daniel O'Day za američku mrežu CBS.

"Imate li pravo izvoziti ga?" upitao je novinar. "Da. Izvezli smo tisuće doza za klinička ispitivanja i za one kojima je on potreban", odgovorio je spomenuvši posebne programe za primjenu neodobrenih lijekova.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je u petak odobrenje za izvanrednu primjenu remdesivira. To će bolnicama omogućiti da se njime koriste kod pacijenata s najtežim oblikom covida-19 a da ne moraju sudjelovati u kliničkom ispitivanju.

Gilead je donirao 1,5 milijuna doza tog lijeka.

Tako će se moći liječiti "100.000 do 200.000 pacijenata", ovisno o trajanju liječenja (pet do deset dana), rekao je O'Day. "Donirali smo (američkoj vladi) čitavu zalihu kojom raspolažemo u našem lancu opskrbe", dodao je.

Remdesivir, eksperimentalni lijek koji je bio namijenjen za liječenje hemoragijske groznice ebole, ali nije odobren ni za jednu bolest, prvi je pokazao stanovitu djelotvornost u tako velikom ispitivanju - na više od tisuću pacijenata - premda se njegov učinak smatra skromnim.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.