Sjeverna Irska obilježila godišnjicu napada u Omaghu kada je bombom ubijeno 36 ljudi

Ilustracija: EPA

Obitelji žrtava, preživjeli i politički dužnosnici okupili su se jučer kako bi obilježili 25 godina od bombaškog napada u Omaghu, najkrvavijeg u sjevernoirskom sukobu, dok vlada sigurnosna i politička napetost u britanskoj pokrajini. Dana 15. kolovoza 1998. autobomba koju su postavili republikanski disidenti eksplodirala je u središtu grada Omagha prepunom ljudi, ubivši 29 osoba i ranivši 220.

Napad se dogodio četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora na Veliki petak koji je trebao prekinuti tridesetogodišnje nasilje između unionista (mahom protestanata) i republikanaca (većinom katolika) u Sjevernoj Irskoj, gdje je sukob odnio više od 3000 života. Skupine žrtava organizirale su komemoraciju u povodu obljetnice napada. Privatna svečanost bit će organizirana za obitelji u utorak 15. kolovoza.

Među žrtvama i trudnica

Napad koji je Prava IRA, disidentska skupina koja se protivila miru, izvela tijekom primirja IRA-e (Irske republikanske vojske) omogućio je da velik dio javnosti prihvati mirovni ugovor. Među žrtvama su bili i katolici i protestanti, trudnica, velik broj mladih, među kojima dva španjolska turista. Četvrt stoljeća poslije, nakon višegodišnje pravne bitke i istrage, za napad nitko nije osuđen.

Na komemoraciji u Omaghu sudjelovali su Jonathan Caine, britanski ministar u ministarstvu za Sjevernu Irsku i Peter Burke, irski ministar obrane. Obljetnica se obilježava u vrijeme kada su političke ustanove proistekle iz mirovnog ugovora u blokadi već godinu i pol dana jer glavna unionistička stranka (DUP) odbija sudjelovati u vlasti.