Sjeverna Koreja poslala balone pune smeća Južnoj

Foto: EPA

Sjeverna Koreja pustila je 90 balona koji su nosili propagandne letke i smeće na dvije pogranične provincije na jugu zbog čega su vlasti upozorile stanovnike da ostanu u kućama, kao i to da ne diraju bijele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže "prljavi otpad i smeće", piše BBC.

Inače, Sjeverna i Južna Koreja koristile su balone u svojim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih. Nedavni incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će se osvetiti "čestom rasipanju letaka i drugog smeća" u pograničnim područjima od aktivista na Jugu.

"Gomile otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti Južne Koreje i izravno će iskusiti koliko je napora potrebno za njihovo uklanjanje", rekao je zamjenik ministra obrane Sjeverne Koreje Kim Kang-il u izjavi državnim medijima u nedjelju. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da su "neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije sudeći po tamnoj boji i mirisu".

Aktivisti na sjever slali gotovinu, slatkiše i zabranjenu glazbu

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao "jasno kršenje međunarodnog prava". "To ozbiljno ugrožava sigurnost našeg naroda. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i oštro upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah zaustavi ovu nehumanu i grubu akciju", priopćila je vojska.

Aktivisti su iz Južne Koreje ranije lansirali balone koji su, između ostalog, nosili gotovinu, zabranjeni medijski sadržaj, pa čak i Choco Pies - južnokorejske grickalice zabranjene na sjeveru.

Ranije ovog mjeseca, aktivistička skupina sa sjedištem u Južnoj Koreji tvrdila je da je poslala 20 balona s letcima protiv Pjongjanga i USB stickovima koji sadrže korejsku pop glazbu i glazbene spotove preko granice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.