Sjeverni pol bi ljeti mogao postati otvoreno more

ISTRAŽIVAČI tvrde da će Sjeverni pol za deset godina postati ljeti otvoreno more, javlja AP.

Tim istraživača, koji su tri mjeseca proučavali što se događa na Arktiku, izmjerili su debljinu leda u sklopu istraživačkog projekta. Rezultati njihovih mjerenja pokazuju da je većina leda u regiji debela samo 1.8 metara, a radi se o ledu koji je nastao ove godine i sljedeće će se otopiti. U tom istom području, prije je bilo debljeg, višeslojnog leda starijeg podrijetla koji se ne topi tako brzo.

"Sada kad je veći dio regije pod ledom starim godinu dana, područje je mnogo ranjivije. Postoji mogućnost da će ljeti to postati otvoreno more i taj datum nam se sve više približava", rekao je Profesor Peter Wadhams, član skupine Polar Ocean Physics sa sveučilišta u Cambridgedu.

Profesor tvrdi da podaci istraživanja pod nazivom Catlin Arctic podupiru tezu prema kojoj će Arktik biti potpuno bez leda ljeti, za 20 godina, a većina otapanja dogodit će se sljedećih 10 godina.

"Ovo bi moglo dovesti do poplava koje će utjecati na četvrtinu svjetske populacije, znatnog povećanja štetnih plinova iz velikih bazena ugljika i ekstremnih promjena vremena", rekao je Martin Sommerkorn iz zaklade World Wildlife.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.