Skandal s državnom maturom: "Imam dojavu. Tema je Dostojevski"

DRŽAVNA matura, projekt vrijedan 30 milijuna kuna, mogao bi biti ugrožen zbog curenja informacija o temama eseja iz hrvatskog i engleskog jezika. Među maturantima se danas moglo čuti da su danima unaprijed znali koja ih tema čeka na eseju iz hrvatskog jezika, a informacija se širila internetskim forumima i preko Facebooka.

Informacija o tome koja tema očekuje u srijedu, 17. ožujka u 9 sati 37.889 maturanata, mogla se lako dobiti. "Sutra će biti sljedeća djela: Honore de Balzac, Čiča Goriot i F. M. Dostojevski, "Zločin i kazna". Ulomak iz "Zločina i kazne" govori o razgovoru glavnih likova, Raskoljnikova i Sonje. Ulomak iz "Čiče Goriota" će biti nekakav razgovor između vikontese i Rastignaca. Znam točno koji ulomak, smjernice i opisivače. Objavit ću sav materijal koji imam sutra 20 minuta poslije ispita ovdje na forumu", lijepo je objasnio korisnik foruma pod nazivom "Imamdojavu" koji je svoj post postavio sinoć u 23.50 sati.

Nešto ranije, u 21.12 sati, korisnik black10 navodi: "'Zločin i kazna' sutra 100%. Procurila informacija. :)"

"Ako mene lažu, lažu i Vas"

I ranije se na forumu nagađalo kako bi ulomak iz knjige "Zločin i kazna" mogao biti najizglednija tema za sutrašnji esej iz hrvatskog jezika. Međutim, "Imamdojavu" kao da je zaista i imao dojavu, jer pogoditi točan ulomak iz knjige koja ima oko 600 stranica ne zvuči kao vjerojatnost, a i stav autora posta odaje osobu koja je do informacije iz povjerljivih izvora doista i došla. Iste informacije mogle su se pročitati i na Facebook grupama zagrebačkih maturanata. Grupa "Zlo mi je od zločina i kazne, registrature, oca goriota, preobraženja i dr." ima već gotovo 10.000 članova, očito dobro obaviještenih u današnjem eseju iz hrvatskog jezika. "Dobra dojava za zločin, što će sutra za engleski biti?", pita kolege jedan od korisnika.

"Ja ovo objavljujem isključivo zato što želim da svi imaju istu šansu. Ako je istina, ispit iz hrvatskog će biti poništen i obavljen kako treba sljedeći put. Ako ne bude, onda nemojte zamjeriti zbog netočne informacije. Ako mene lažu, lažu i Vas", objasnio je "Imamdojavu" motive za objavu te informacije. Uostalom, u redakciju Indexa već iza podneva stigli su telefonski pozivi i nekih uznemirenih roditelja djece koja su danas polagala državnu maturu. Roditelji su nam vjerno prenijeli način na koji se polaže državna matura.

Esej iz engleskog jezika na temu GMO-a?

"Ako sutra bude 'Zločin i kazna', mislim da će netko morati odgovarati jer ta informacija nije smjela procuriti. Sretno svima sutra", poručila je korisnica linkyyy. A ako je vjerovati "dojavama iz povjerljivih izvora", srednjoškolci bi već sutra trebali pisati esej iz engleskog jezika na temu GMO hrane ili školskih uniformi. "E da, za one koji sutra pišu višu razinu engleskog, teme bi trebale biti GMO ili školske uniforme", može se pročitati na forumima.

Komentar smo zatražili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. "Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodi državnu maturu. Ministarstvo više nema ništa s tim", kazao nam je glasnogovornik Duje Bonacci, dodajući kako su oni zaduženi i za tehničku provedbu mature, kao i za pripremu ispita. U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja nam se, pak, na telefon nitko nije javljao.  

Komentar smo pokušali dobiti i od bivšeg ministra obrazovanja koji je i uveo državnu maturu, Dragana Primorca, ali usprkos obećanjima njegove glasnogovornice, do izjave bivšeg ministra i propalog predsjedničkog kandidata nismo uspjeli doći. Zanimljivo je da se među maturantima mogu čuti ideje kako je upravo netko od nadležnih "pustio" informaciju o tome što će se pojaviti na ispitu jer je sasvim jasno kako Ministarstvu obrazovanja, pa tako i ostatku državnog aparata najmanje odgovara krah državne mature protiv koje su se učenici i njihovi roditelji, ali i prosvjetni radnici u više navrata bunili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.