Skandal s Rusijom mogao bi pomoći Trumpu da opet osvoji izbore

Foto: Hina/EPA

"DONALD TRUMP proveo je većinu proteklog tjedna tvrdeći da nije siguran jesu li ruski hakeri uistinu napali američke demokrate za vrijeme izbora 2016. godine. Prikazao se u najslabijem mogućem izdanju pišući na Twitteru o tome koliko je puta zapravo osudio i kritizirao Ruse. Po svim tradicionalnim mjerilima, to je bio loš i bizaran tjedan za Trumpa. No kad bi imao još nekoliko desetaka takvih tjedana, bilo bi moguće govoriti o njegovoj ponovnoj pobjedi na izborima 2020. godine, jer kad govorimo o Rusiji, ne govorimo o Trumpovim drugim greškama - a upravo bi ga te greške mogle odvesti u propast", piše Harry Cheadle u nedavnom članku za Vice.

Trumpova velika administrativna čistka

"Suvišno je reći da potencijalna Trumpova suradnja s Rusijom za vrijeme predsjedničke kampanje predstavlja golem skandal i da istraga Roberta Muellera nije "LOV NA VJEŠTICE", kako Trump često piše na svom Twitter profilu. Njegovi suradnici lagali su o kontaktima s Rusijom. Njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn morao je podnijeti ostavku nakon što je utvrđeno da je lagao o telefonskim pozivima ruskom veleposlaniku. Voditelj Trumpove kampanje Paul Manafort trenutno leži u zatvoru čekajući suđenje za niz optužbi koje nemaju nikakve veze s kampanjom, no svejedno ne idu u prilog cjelokupnoj moralnoj vertikali. Sam Trump smijenio je direktora FBI-ja Jamesa Comeya da bi potom na televiziji izjavio da je smjena vezana uz istragu o Rusiji. Comey je naknadno ustvrdio da ga je Trump ucijenio i zatražio da se istraga o Flynnu zaustavi. Usto, Manafort se, uz Trumpovog sina i zeta, sastao s ruskom odvjetnicom povezanom s Kremljem, koja je dogovorila sastanak na temelju toga što je blatila Hillary Clinton. Ima još toga, no i ovo je dovoljno za zaključiti da je ovdje riječ o velikom problemu".

Očekivani pad popularnosti

"Krajem tjedna Trumpov je rejting na ljestvici popularnosti iznosio malo više od 40 posto. No valja upamtiti da je gotovo isti takav rejting imao i uoči pobjede na izborima za predsjednika 2016. godine. Druga anketa je pak pokazala da tek 60 posto Amerikanaca, među kojima 46 posto republikanaca, vjeruje u rusko miješanje u američke izbore. Sve američke obavještajne agencije slažu se da se to uistinu dogodilo. Ista je anketa pokazala da 75 posto republikanaca smatra da je istraga o ruskom uplitanju zasnovana na kampanji protiv Trumpa, dok treća anketa, provedena prošlog mjeseca, otkriva da 53 posto republikanaca ima negativno mišljenje o Trumpu".

Globalni značaj skandala s Rusijom

"Možda postoji djelić dokaza koji će Mueller otkriti te koji će promijeniti umove i srca republikanaca i primorati ih na masovno otkazivanje poslušnosti Trumpu. No s obzirom na predsjednikov talent poricanja čak i najočitijih istina, sumnjam da će se to dogoditi", zaključuje Cheadle u kolumni za Vice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.