Skandal u Srbiji: Za suca izabrali čovjeka mrtvog već dva mjeseca


IAKO je predsjednica srpskog Visokog savjeta sudstva tvrdila da je svaki kandidat provjeren, Srbi su ipak za suca uspjeli izabrati kandidata Ljubišu Đurića koji je preminuo 28. listopada.

Predsjednica VSS-a Nata Mesarović, koja je prilikom objavljivanja spiska izjavila da je "VSS proveo više od 200 sati u odabiru stručnih, dostojnih i osposobljenih sudaca, kaže da je zatečena ovom informacijom, dok u Ministarstvu pravosuđa objašnjavaju da ih nitko nije obavijestio o smrti bivšeg suca Đurića, piše srbijanski Press. Tvrde da ih je o tome morao obavijestiti predsjednik suda u Požegi gdje je preminuli Đurić i radio.

"Što da kažem?! Zaista mi je žao čovjeka, ali bit će zamijenjen drugim sucem. Tako da ne vidim razloga da pišete o tome", kazala je Mesarović, inače sutkinja koja je izrekla presude za ubojstvo premijera Đinđića. S druge strane, sud u Požegi tvrdi da je Ministarstvo pravosuđa moralo znati da je njihov kolega mrtav.

"Točno je da Visoko vijeće sudstva nije direktno obaviješteno o smrti kolege Đurića. Ali mi smo od Ministarstva pravosuđa tražili naknadu troškova za njegov pogreb. Prema tome, oni su znali za smrt kolege koji je bio općinski sudac", rekli su.

Ni dan nakon objavljivanja spiska od reizabranih sudaca ne stišava se bura u srpskom pravosuđu zbog tvrdnji da je postupak izbora bio netransparentan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.