Raiffeisen grupa priprema ustavnu tužbu protiv Hrvatske

Foto: FAH

ZAKON o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom koji je prošli tjedan jednoglasno usvojen u Saboru na zadnjem danu zasijedanja prije ljetne stanke, neće proći bez suprotstavljanja austrijske Raiffeisen banke. Kako javljaju austrijski mediji, Raiffeisen zadruge iz Štajerske zbog Škibolinog zakona priprema tužbu hrvatskom Ustavnom sudu.

Podsjetimo, Škibolinim zakonom bi se konačno trebali riješiti problemi dužnika u RBA i drugim zadrugama. Zakon je predložio nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola, a Vlada ga je podržala tek nakon što je Škibola dao potporu izboru HDZ-ova Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Njime se želi zaštiti dužnike Štajerske štedne zadruge RBA, koja je svojedobno hrvatskim građanima davala kredite pod sumnjivim okolnostima.

"Čvrstog smo uvjerenja da je zakon protuustavan"


Poslovanje RBA zadruga u Hrvatskoj je već godinama pod oštrom kritikom, pišu danas austrijski mediji. Škibolin zakon pak omogućava korisnicima problematičnih kredita da ih putem sudske tužbe proglase nevažećim.

Michael Spitzer, glavni koordinator za poslovanje Raiffeisen grupe u Hrvatskoj, je pak za Kleine Zeitung izjavio kako je proteklih dana u intenzivnim razgovorima s “hrvatskim političarima i pravnim stručnjacima”, te da je “čvrstog uvjerenja kako je taj zakon protuustavan”. Najavljuje kako će banka tužbu Ustavnom sudu podnijeti još tijekom ovog mjeseca.

Spitzer smatra i da su “dobro pripremljeni” za moguće tužbe koje omogućava Škibolin zakon, no Kleine Zeitung ističe da će se ipak biti teško nositi sa skoro 3000 potencijalnih tužbi, s obzirom da je toliko kredita podijeljeno građanima Hrvatske preko problematičnih RBA zadruga.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.