Skora budućnost Zemlje: Kako će Alpe izgledati bez leda?

ZEMLJA bi zbog globalnog zatopljenja u skoroj budućnosti mogla izgledati znatno drugačije, a klimatske promjene bi mogle biti kobne za velik dio flore i faune. U Kopenhagenu se idućeg tjedna odvija summit na kojem će svjetski lideri raspravljati o posljedicama globalnog zatopljenja, a među onima koji će održati govore je i švicarski stručnjak za glečere Martin Funk.

"Od 2000. godine se glečeri sve brže tope. Nastavi li se ovako, za nekoliko desetaka godina Alpe će posve ostati bez glečera. To neće utjecati na cijelu Europu, ali posljedice za Alpe i okolno područje će biti dalekosežne. Moramo se na to pripremiti", rekao je Funk.

Umjesto glečera uz mnoga alpska sela danas se nalaze jezera, a te klimatske promjene imaju i velikog utjecaja na turizam i život tamošnjeg stanovništva.

"Jednom kad glečeri nestanu, a za njima i voda koja je nastala njihovim otapanjem, imat ćemo novi problem. Iz glečera se pune rezervoari vode u Alpama i oni osiguravaju i pitku vodu i električnu energiju. Nuklearne elektrane se hlade glečerskom vodom. Ostaje nam zapitati se: Kako će Alpe izgledati bez leda?", naveo je Funk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.