Slavonac zbog bećarca policajki mora opet na sud

Foto: Facebook

VIŠE od tri godine nakon što je oslobođen zbog pjevanja spornog bećarca, Branimir Čolaković iz Valpova ovih je dana dobio sudski poziv za ponovno suđenje.

Odlučio je tako Visoki prekršajni sud, piše Glas Slavonije. Prihvaćena je žalba Policijske uprave osječko-baranjske, Policijske postaje Belišće na oslobađajuću presudu zbog "pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

Idućeg će tjedna tako Čolaković kao optuženik i PP Belišće kao tužitelj, zajedno sa svjedocima, ponovno pokušati rasvijetliti što se točno dogodilo tog 28. lipnja 2015. na manifestaciji Ljeto valpovačko.

"Mala moja, ti u plavoj bluzi..."

Podsjetimo, Čolaković je zaradio prekršajnu prijavu zbog pjevanja bećarca, točnije, zbog stiha upućenog policajki: "Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi."

"Poput mnogih mojih prijatelja iz folklornog svijeta, a kojih je zaista mnogo, obožavam pjevati bećarac u svim prigodama gdje se za to pruži prilika. Bez obzira na negativna iskustva koja sam imao na Ljetu valpovačkom te 2015. godine i sudski spor, bećarce nisam prestao pjevati, a i na ovoj glavnoj raspravi ostat ću čvrsto pri svome stajalištu koje sam zastupao i prije tri godine na sudu - bećarce pjevam na način i u prigodama kako se to na ovim prostorima u šokačkom svijetu radi već gotovo 200 godina, s ciljem da ljude oko sebe prije svega uveseljavam, a ne vrijeđam", naglašava Čolaković, iza kojeg su u vrijeme izbijanja ove afere stali mnogi etnomuzikolozi, folkloristi i estradni umjetnici.

"Policija nema ništa s tim, sud je taj koji odlučuje"

Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec opravdao je tada postupak belišćanske policije priopćenjem.

"Kad pojedinac iskoristi takvu manifestaciju da se na omalovažavajući i ponižavajući način obrati policijskom službeniku riječima javne poruge, policija je dužna reagirati i na temelju toga išlo se na optužni prijedlog", priopćila je tada policija.

Ponovno suđenje Premec je prokomentirao rekavši samo kako policija ne može komentirati sudske odluke te kako policija nema ništa s tim jer je sud taj koji odlučuje. S tom tezom ne slaže se Čolakovićev odvjetnik Goran Mrkić, koji je prvo mislio da se radi o neslanoj šali.

"S obzirom na to da je za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova predviđena kazna do 5000 kuna, jasno je da će sudski troškovi premašiti i taj iznos ako se Čolakovića i okrivi. Izgubi li policija i ovaj spor, sudske troškove platit će porezni obveznici", rekao je odvjetnik Mrkić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.