Slavonski lipicanac pobijedio na natjecanju najboljih u Sloveniji

Foto: Konjogojstvena udruga Slavonije

Na Međunarodnoj izložbi lipicanaca Ergela Lipica 2024. u mjestu Lipica u Sloveniji lipicanac Conversano Zenta Marka Vrtarića iz Hrvatske osvojio je titulu najboljeg lipicanca u kolekciji starijih pastuha i proglašen šampionom izložbe, priopćila je Konjogojstvena udruga Slavonije.

Međunarodna izložba lipicanaca Ergela Lipica 2024. održana je u Lipici od 30. kolovoza do 1. rujna.

"Na izložbi su sudjelovali članovi Konjogojstvene udruge Slavonija Slavonski Brod s grlima 623 Conversano Zenta posjednika Marka Vrtarića iz Vrpolja i 667 Zenta posjednika Slavka Maroševića iz Tisovca.

Vrhunske ocjene

Grla su postigla vrhunske ocjene, ocjenjivači su bili Michal Horny, Max Dobretsberger, Nidal Korabi, Klemen Turk i Janez Rus", naveli su iz Konjogojstvene udruge Slavonija. 

Dodaju da je "623 Conversano Zenta XV-2 Marka Vrtarića najbolje ocijenjen lipicanac u kolekciji starijih pastuha, pastuh je proglašen za šampionskog pastuha izložbe, odnosno najboljeg pastuha od svih izloženih u Lipici".

Međunarodno prvenstvo lipicanaca – Ergela Lipica 2024 𝟔𝟐𝟑 𝐂𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐧𝐨 𝐙𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐗𝐕-𝟐 [𝐏𝐑𝐕𝐀𝐊] Čestitamo Marku Vrtariću

Objavljuje Konjogojstvena udruga "Slavonija"Subota, 31. kolovoza 2024.

Pastuh Marka Vrtarića imao je jaku konkurenciju iz četiri europske zemlje, Slovenije, Srbije, Slovačke i Hrvatske, iz zemaljskog i ergelskog uzgoja, što dodatno ukazuje na kvalitetu konja lipicanske pasmine koji se uzgajaju u privatnom uzgoju u Slavoniji, ističu iz Konjogojstvene udruge Slavonija. 

Zadovoljstvo zbog postignutih rezultata naših uzgajivača u Sloveniji

Predsjednik Konjogojstvene udruge, dr. Marijan Benić, koji je pratio izložbu u Lipici, izuzetno je zadovoljan rezultatima koje su postigli naši uzgajivači u Sloveniji, naglasivši kako je Conversano Zenta stariji pastuh koji je već sada ostavio brojno potomstvo i popravio kvalitetu lipicanca na našem prostoru.

Dodao je kako će pravilnim provođenjem uzgojnog programa, koji mora voditi savez uzgajivača, i dalje raditi na podizanju kvalitete zemaljskog uzgoja i dati jednaku priliku svim uzgajivačima da sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, neovisno o tome koliko grla u svojim boksovima imaju.

"Uzgoj je na prvom mjestu, bez kontroliranog uzgoja i edukacije naših uzgajivača putem nacionalnih izložbi kakvu je KU Slavonija organizirala 2023. u Slavonskom Brodu ni današnji uspjeh u Lipici ne bi bio moguć. Zato se nadam da ćemo barem u 2025. u Slavonskom Brodu nastaviti tradiciju organizacije izložbe lipicanaca", rekao je Benić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.