UHLJEBISTAN

Slijedi udar na Darija Hrebaka, gradonačelnika koji se zamjerio uhljebima

Patrik Macek/PIXSELL / 123rf /proracun.bjelovar.hr/

NAKON što je Grad Bjelovar napravio aplikaciju pomoću koje svi zainteresirani građani imaju uvid u sve gradske financije i proračunske transakcije, ne stišavaju se reakcije. Gradonačelnici najvećih hrvatskih gradova ni ne pomišljaju u svojim lokalnim jedinicama napraviti nešto slično, a ni ostali gradovi nisu baš ludi za aplikacijom iza koje stoji bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Aplikacija je opasna za lokalne šerife

Štoviše, kako doznajemo, lokalni šerifi pokušat će ne samo ugasiti bjelovarsku stranicu već zaustaviti otvaranje novih, sličnih aplikacija koje bi razotkrile njihove financije, odnosno trošenje novca.

"Da. Čini mi se da slijedi udar ne samo na našu aplikaciju već bi mogli pokrenuti difamaciju mene i mog političkog rada, odnosno cijelog projekta", kaže gradonačelnik Hrebak u razgovoru za Index.

Podsjetimo, s aplikacijom koju je pokrenuo Grad Bjelovar građani imaju točne podatke o tome koliko su gradonačelnik te gradska uprava potrošili novca u prethodnoj i ovoj godini. Jednostavnom pretragom po imenu i prezimenu mogu vidjeti kamo je netko putovao, koliko je na putu potrošio, koliko je koštalo spavanje, a koliko službeni ručak. Mogu vidjeti i koliku plaću ima baš svaki zaposlenik gradske uprave, od gradonačelnika Hrebaka naniže.

Samo jedna općina pitala za aplikaciju

Upravo taj dio žele sakriti gradonačelnici ostalih gradova. Dugogodišnji gradonačelnici Rijeke i Zagreba, Vojko Obersnel i Milan Bandić, hvale se da su najtransparentniji gradovi u Hrvatskoj, no ni ne pomišljaju na bjelovarski primjer.

"Da budem iskren, jedino tko mi se konkretno obratio s pitanjima vezano za aplikaciju je Općina Viškovo. Samo oni", kaže nam Hrebak otkrivajući kako je aplikacija prvog dana imala čak 17 tisuća pregleda, što dovoljno govori o interesu javnosti. Upravo je tu apsurd, tvrdi Hrebak, jer postoji veliki interes javnosti, podrška gotovo svih medija te pozitivne kritike stručne javnosti.

"Gotovo svi su se javili, osim institucija. Samo one šute. Od mojih kolega gradonačelnika do župana i načelnika pa do ostalih institucija, poput ureda pravobranitelja, koje bi podržale ovakav projekt. Upravo zbog te šutnje, uvjeren sam kako slijedi udar jer očigledno bi drugima ovo predstavljalo veliki problem", ističe Hrebak dodajući kako se konzultirao s pravnicima pa ne očekuje da bi eventualni napadi mogli biti uspješni.

Tko će biti prvi?

"Imam osjećaj kako nitko ne želi biti prvi i krenuti s optužbama na rad ove aplikacije u smislu da nije dobro biti ovoliko transparentan u prikazu troškova i plaća. No bez obzira tko prvi krenuo, mi smo se spremili", kaže Hrebak na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.