Slobodna Petroviću mora platiti odštetu jer su pisali o optužnici protiv njega

Foto: FAH

PODUZETNIKU Blažu Petroviću dosuđena je odšteta jer mu je Slobodna Dalmacija povrijedila čast i ugled člancima o njegovoj bespravnoj gradnji, javlja Telegram.

Radi se o odšteti od 10 tisuća kuna zbog teksta u kojem je Slobodna napisala – istinu. Naime, zbog bespravne gradnje u Makarskoj, o kojoj je Slobodna pisala, protiv Petrovića i njegove supruge Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu.

Sporni članak

U izdanju od 5. rujna 2017. novinar Vladimir Matijanić potpisuje tekst pod naslovom “Apel ‘pravnoj’ državi: legalizirajte napokon taj čudni objekt Blaža Petrovića, to zdanje pored mora i plaže koju je nasipao! Neka zida što mu se zida, ostavite se besmislenih propisa.”

U njemu navodi sve inspekcijske prijave protiv Petrovića, kazne što su mu izrečene, ali i konstatira kako gospodin Petrović unatoč tome nije uklonio bespravnu gradnju. Opisuje i kako je pokušao kontaktirati samog Petrovića. Našao ga je na gradilištu, no ovaj mu je ljubazno objasnio da je tamo nepoželjan.

Manje od mjesec dana kasnije, 4. listopada 2017., Općinsko državno odvjetništvo u Splitu objavljuje priopćenje o podizanju optužnice protiv Blaža Petrovića i njegove supruge. Osim zbog prijetnje komunalnom redaru, zbog čega je u ožujku bio uhićen, Petrović je optužen i zbog bespravne gradnje.

Pravomoćna optužnica

U optužnici, koja je u veljači prošle godine postala pravomoćna, navodi se da su Petrović kao investitor i njegova supruga kao vlasnica zemljišta od 14. prosinca 2016. do 9. svibnja 2017. nastavili gradnju usprkos zabrani inspektorata. Ta zabrana izdana im je 14. prosinca 2016. godine, a na parcelu je postavljen znak “Zatvoreno gradilište”. To nije omelo supružnike Petrović da nastave sa svojim poslom.

Tereti ih se i da su od 1. veljače 2017. do 9. svibnja 2017., također na području Makarske, bespravno gradili i na pomorskom dobru, iako prethodno nisu ishodili građevinsku dozvole za gradnju na pomorskom dobru ni lokacijsku ni uporabnu dozvolu.

Tužba

Par tjedana kasnije, 20. listopada 2017., Blaž Petrović podnosi Općinskom sudu u Splitu tužbu protiv Slobodne Dalmacije i traži 50 tisuća kuna odštete zbog vrijeđanja privatnosti, časti, ugleda i dostojanstva. U njoj navodi kako je novinar Matijanić napisao da on divlja s nelegalnom gradnjom u Makarskoj i da mu, pri tome, nitko ništa ne može.

Općinski sud u Splitu ovaj je tjedan donio nepravomoćnu presudu kojom dosuđuje Petroviću deset od traženih 50 tisuća kuna odštete. U obrazloženju te odluke stoji kako sud ne vjeruje novinaru kada tvrdi da je pokušao kontaktirati Petrovića i njegovog odvjetnika. Po ocjeni suda, nije bilo prihvatljivo ni obrazloženje novinara da je pisanje o bespravnoj gradnji bilo u javnom interesu.

Sud vjeruje samo Petroviću

Sud vjeruje samo Petrovićevim tvrdnjama da nije ni vlasnik ni investitor sporne gradnje, a novinar, primjećuje sud, nije u katastru provjeravao u čijem je nekretnina vlasništvu. Zato u presudi zaključuje da su činjenice u spornom tekstu neistinite.

Očitovanja Ministarstva graditeljstva što su citirana u članku, po mišljenju suda, uopće nisu relevantna jer nisu dostavljena kao zaseban dokaz tijekom ovog postupka. 

Presuda je još nepravomoćna i obje strane na nju imaju pravo žalbe višem sudu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.