Slovenci neće odblokirati sva hrvatska poglavlja!

"SLOVENIJA će odblokirati 11 od 14 poglavlja u pretpristupnim pregovorima", najavio je danas slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Točnije, Žbogar je najavio da će se sutra na Odboru za unutarnje poslove i poslove EU u slovenskom parlamentu raspravljati o dogovorima između Slovenije i Hrvatske te kako se on nade da će oba odbora dati suglasnost da Slovenija odblokira 11 od 14 poglavlja.

"Referendum je instrument verifikacije, koja je u interesu svih, a osobito vlade", izjavio je danas predsjednik Republike Slovenije Danilo Turk komentirajući zadovoljno dogovor koji se dogodio u petak između premijera Slovenija Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor dodajući kako je vrijeme za, kako kaže, trijezni optimizam.

Najavite buduće korake, tiha diplomacija je završena!

Tuerk je naglasio kako kako bi vlada trebala predstaviti sve svoje buduće korake, jer kako kaže on osobno nije bio uključen u dogovor nego ga je Pahor o njemu naknadno obavijestio. Slovenski predsjednik mišljenja je kako će cijeli proces zahtijevati "političku verifikaciju". Razdoblje tihe diplomacije je završeno i sada je potrebna politička rasprava. Predsjednik očekuje od Pahorove vlade kako će se pobrinuti da dođe do odgovarajuće rasprave između političkih stranaka ili u javnosti.

Slovenski predsjednik naglasio je kako je dogovor Pahor-Kosor dobar smjer te da ne smije na tome ostati već da se mora i dalje razvijati u tom smjeru za obje strane, izvještava Delo.

Tuerk za arbitražni sporazum

Predsjednik se također zalaže za arbitražni sporazum koji bi slovenska vlada detaljno predstavila te da bi trebali predstaviti povezanost tog sporazuma i pisma koji je predsjednica vlade Jadranka Kosor prošli petak poslala Švedskoj, predsjedavajućoj zemlji EU.

Olli Rehn izjavio je danas u Bruxellesu kako se nada da će dogovor koji se dogodio u petak biti potvrđen s obje strane te da je to pobjeda obiju strane, ali i Europske unije.

"Nismo radili uzalud jer je naše posredovanje pružilo neka počela za taj dvostrani dogovor", komentirao je danas Rehn za slovensku televiziju dodajući da će se "u sljedećim tjednima odblokirati hrvatski pristupni pregovori".

Hrvatska će biti odblokirana prije 16. listopada?

Naime, prema neslužbenim najavama Europska Unija mogla bi i prije 16. listopada kada je najavljena Međuvladina pristupna konferenciju s Hrvatskom, sazvati konferenciju na kojoj će se odblokirati pregovori a to će biti prvi datum na kojem se budu mogli odazvati svi koji se na njoj moraju pojaviti.

Isto tako, sutra bi u Sloveniji trebao biti održati novi zajednički sastanak parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove na kojemu će zastupnici odlučivati o dogovoru Pahor - Kosor postignutom u petak, a neizvjestan je stav najjače oporbene stranke bivšeg premijera Janeza Janše.

Jorasu ostale žardinijere

Naime, oni su do sada u javnosti govorili kako o svemu "nemaju dovoljno podataka", pa prema tome ne mogu ni reći vlastiti stav o istom pitanju. Posebno su skeptični u pogledu sporazuma jer Hrvatska nije povukla dokumente koji prejudiciraju granicu nego je Kosor samo dala izjavu koju Pahor ocjenjuje tek "obvezujućom".

Valja naglasiti kako se informacija slovenskih medija kako su uklonjene famozne žardinjere koje je postavio na graničnom prijelazu Plovanija Joško Joras i to na cesti koja vodi do njegove parcele, pokazala neistinitom.

Slovenski mediji pisali su kako se na taj korak kontroverzni Slovenac odlučio nakon što su slovenski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor postigli dogovor o rješavanju međugraničnog spora. No, kako i pokazuju fotografije sve je ostalo isto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.