Slovenci se povukli: Neće biti sastanka između Sanadera i Pahora

NAJAVLJENI sastanak premijera Hrvatske i Slovenije, zakazan za 28. travnja u Trakošćanu, ipak se neće dogoditi. Domaći mediji prenose iz izvora bliskog hrvatskoj Vladi kako su Slovenci otkazali Pahorov dolazak.

Slovenci, međutim, osim što su otkazali dolazak na sastanak, nisu predložili ni novi termin za sastanak Sanadera i Pahora, niti su dali konkretne razloge otkazivanja istog.

Možda je to rezultat jučerašnjeg napretka u pregovorima i novom prijedlogu Olija Rehna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora putem peteročlanog arbitražnog suda u skladu s međunarodnim pravom. Hrvatska i Slovenija svoje bi odgovore na taj prijedlog trebale predočiti početkom idućeg mjeseca.

Po jednog od sudaca samostalno bi odredile i Hrvatska i Slovenija, dok bi ostale trebale izabrati putem dogovora ili će to umjesto njih, u slučaju neuspjelog dogovora, napraviti predsjednik međunarodnog suda. Ono najbitnije jest da bi se hrvatski pristupni pregovori trebali odblokirati onog trenutka kad se u parlamentima obaju država ratificira dogovor o prepuštanju rješenja graničnog spora arbitražnom sudu.

K.S.
Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.