Slovenci žele na referendumu odlučiti o deblokadi Hrvatske!

PREDSJEDNIK Slovenske pučke stranke Radovan Žerjav je izjavio da je do sad u skupio oko šest tisuća potpisa potpore naknadnom referendumu o Hrvatskoj. Žerjav je naglasio da se prema broju skupljenih potpisa može zaključiti da je njihova odluka ispravna i da će nastaviti s njome. Kad skupi 10.000 potpisa Žerjav će od parlamenta tražiti raspravu o raspisivanju referenduma.

Osnutak arbitražnoga spora za kojega Žerjav vjeruje da će za nekoliko dana doći na dnevni red slovenskog parlamenta, ne podudara se, po njegovim riječima, s onime što je državni zbor izglasao o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa u pitanju Hrvatskoga pristupanja u NATO.

Sporazumom Slovenija gubi ono što joj oduvijek pripada

"Cijelo vrijeme tvrdimo da se o zemlji i dijelu mora koje je oduvijek pripadalo Sloveniji ne može biti pregovora te da oni ne smiju biti dio arbitražnoga spora. Danas je glavno pitanje samo koliko ćemo svoga mora i zemlje izgubiti tim arbitražnim sporazumom", rekao je Žerjav za slovenski Dnevnik.

Ipak, Žerjav nije rekao kako će oblikovati moguće referendumsko pitanje, ali je naglasio da su sve njihove aktivnosti usmjerene na zaštitu slovenskog teritorija. "Datum 25. lipnja 1991. se naglašava kao da Slovenija njime maksimalno dobiva, a njime se zapravo dobiva najmanje i o tome se ne bi trebalo ni raspravljati."

Sporazum će dobiti potporu u parlamentu

"Slovenija je imala slobodan izlaz na otvoreno more, jurisdikciju nad cijelom Savudrijskom valom, zaselke na lijevoj obali Dragonje i zemlju na lijevoj obali Mure. Ključno pitanje na koje ne dobivamo jasan odgovor je hoćemo li iz slovenskih unutarnjih voda preko slovenskih teritorijalnih voda doći do međunarodnih voda.", rekao je predsjednik SLS-a. Žerjav je naglasio da mu se čini da je ovaj sporazum sve više na tragu dogovora Drnovšek-Račan o granici kojim je Slovenija dobila "polovičnu autocestu bez zaustavnih traka, da brodovi lakše dođu na slovensko more.

Žerjav je istakao da smatra da će predloženi arbitražni spor dobiti potporu u parlamentu jer "koalicijski buldožer ruši sve pred sobom", ali je ipak naglasio da nije siguran hoće li potpora biti dvotrećinska. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.