Slovenija danas predstavlja plan da se BiH dodijeli status kandidata za EU

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

SLOVENSKA ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon predstavit će u Luxembourgu na sastanku šefa diplomacija država EU plan za dodjelu kandidatskog statusa BiH. Također, razgovarat će se i o situaciji u Ukrajini.

"Prvi put sam ovdje kao šefica diplomacije Slovenije i čast mi je prisustvovati sastanku. Danas ćemo imati važnu diskusiju u vezi Ukrajine. Slovenija će nastaviti svoju politiku podrške Ukrajine i narodu ove države. Također podržavamo dodjelu kandidatskog statusa ovoj državi kao i svim državama unutar Istočnog partnerstva", rekla je Fajon, prenosi Klix.

"Slovenija će predstaviti plan kako podržati BiH"

Fajon je istaknula kako se na današnjem sastanku ne smije zaboraviti Zapadni Balkan i države koje čekaju ulazak u EU.

"Ne smijemo zaboraviti države Zapadnog Balkana. Slovenija će danas predstaviti plan kako podržati BiH i dodijeliti joj kandidatski status. Predstavit ćemo ovaj projekt pred šefovima diplomacija drugih zemalja EU. Također, razgovarat ćemo o konačnom početku pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te o liberalizaciji viznog režima za Kosovo što također podržavamo", poručila je slovenska ministrica vanjskih poslova.

Osim Fajon, uoči sastanka medijima su se obratili i ministri drugih zemalja poput ministra češke diplomacije te ministra austrijske diplomacije. Ministri su naglasili kako je važno podržati Ukrajinu i dodijeliti joj status kandidata, ali da se u priči o proširenju EU ne smiju zaboraviti države Zapadnog Balkana, osobito Sjeverna Makedonija i Albanija.

Ministri smatraju kako te dvije države predugo čekaju proces početka pregovora o pristupanju EU, prenosi Klix.