Slovenija platila odštetu od 17.000 eura "izbrisanom" Aleksandru Todoroviću

ALEKSANDAR TODOROVIĆ, "izbrisani" građanin Slovenije, presudom suda u Ptuju dobio je odštetu od 17.000 eura od Slovenije, koja je njega i tisuće drugih nakon osamostaljenja izbrisala iz evidencije građana.

Odšteta koju mu je sud dodijelio, ne odnosi se i na sam čin brisanja iz evidencije građana, već na nedostatak stalnog prebivališta te sukladno s tim, nemogućnosti pronalaska posla, pišu slovenski mediji.

Njega se u Sloveniji smatra vođom "izbrisanih", a slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, najavilo je nakon presude kako će uskoro biti donesena odluka, kojom će se vratiti sva prava građanima, koji su već 17 godina "izbrisani" iz evidencije.

Presuda suda tek treba postati pravomoćna, a samo Todorović ju nije komentirao, već je tužiteljstvo najavilo tužbu. Slovenija je išla i toliko daleko, da Todoroviću nije priznala ni njegovo novorođeno dijete 1993. godine.

Slovenija je 1992. godine donijela odluku kojom sve osobe, koje nakon osamostaljenja nisu tražile ili dobile slovensko državljanstvo, gube pravo boravka u toj zemlji. Dosad se vjerovalo kako se radi o 17.000 "izbrisanih", no najnovija evidencija pokazala je kako je ta brojka veća od 25.000.

K.S.
Foto: Dnevnik.si

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.