Slovenija Rehnu poslala odgovor sa svojih pet tajnih dopuna

SLOVENSKA diplomacija nakon usuglašavanja provedenog među slovenskim parlamentarnim strankama, europskom povjereniku za proširenje Ollieju Rehnu poslala je službeni odgovor Ljubljane na njegov posljednji prijedlog o rješenju hrvatsko-slovenskog pograničnog spora zbog kojeg Slovenija koči napredak Hrvatske prema EU.

Prema neslužbenim informacijama, Slovenija je poslala odgovor u kojem ima pet dopuna i koje nose oznaku tajnosti.

Zna se da Slovenija traži zajedničko rješavanje granice na kopnu i moru te želi da se pitanje granice rješava prema načelima pravičnosti (equity) i "ex aeque et ono". Otprije je pak poznato da Slovenci deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora uvjetuju ratifikacijom sporazuma u obliku kojeg prihvaća Slovenija u parlamentima Hrvatske i Slovenije.

Također, traži se sporazum predvidi mogućnost medijacije ukoliko države prekinu proces arbitraže ili se same uspiju dogovoriti o nekom drugom rješenju spora. Također se predlaže da u arbitražnom povjerenstvu bude ukupno pet članova od kojih će po jednog imenovati Slovenija, a drugog Hrvatska uz predsjednika povjerenstva kojeg će imenovati Europska komisija, dok će preostalu dvojicu članova imenovati predsjednik povjerenstva.

R.I.
Foto: AFP (arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.